Amit minden nőnek tudnia kell

Bizonyára minden nő számára világos, hogy helyesen kell táplálkoznia, oda kell figyelnie a testsúlyára, és kellő mennyiségben kell mozognia. Ugyanilyen fontos azonban az, hogy rendszeresen felkeresse orvosát, ellenőriztesse egészségi állapotát, és elvégeztesse a különféle szűrővizsgálatokat.

nők, szűrővizsgálatok | InforMed Hírek15   InforMed | Dobos, L.
Az orvos minden bizonnyal kikérdezi a személyes kórelőzményéről, valamint a családban előforduló betegségekről is, hogy megtudja, nem tartozik-e magas kockázati csoportba az olyan betegségek szempontjából, mint a szívbetegség, emlőrák vagy a pajzsmirigy megbetegedései. Jó, ha listát készít az orvos számára az utolsó ellenőrzés óta jelentkező új tünetekről vagy testi problémákról. Íme a nők számára fontos tényezők:

Fogak

Legalább évente egyszer keresse fel fogorvosát ellenőrzés és tisztítás miatt.

Szem

Ha a látásával gondok vannak, legalább kétévente vizsgáltassa meg a szemét. Negyvenéves korban még akkor is szükséges ez, ha semmi problémája nincs a látásával. 45 éves kor után ellenőriztesse, nincs-e glaukómája.

Hallás

65 éves kor után évente végeztessen hallásvizsgálatot.

Vérnyomás

Legalább kétévente ellenőriztesse a vérnyomását, sok orvos az évenkénti vizsgálatot tartja helyesnek.

Általános állapotfelmérés

20 és 30 között legalább két általános vizsgálat elvégeztetése ajánlott. Mindkét alkalommal ellenőriztesse a magasságát, testsúlyát és a koleszterinszintjét. Ha a koleszterin értéke normális, 65 éves korig ötévente ajánlatos megméretni, 65 éves kor után 3-5 évenként. A normálistól eltérő értékek esetén gyakoribb ellenőrzés szükséges.

30 és 65 éves kor között az általános egészségi állapottól függően 1-5 évenként végeztessen ellenőrző vizsgálatot.

65 éves kor után ez évente ajánlott. Az ilyenkor elvégzett vizsgálatok a kórelőzménytől függenek, de általában beletartozik a vérnyomásmérés, a vér- és vizeletvizsgálat is.

Emlővizsgálat önellenőrzéssel

Bár sokak szerint ez ma már szükségtelen, a nők jelentős része úgy veszi észre az emlőrák korai jeleit, hogy havonta megvizsgálja a mellét.

Mammográfia

A 40 feletti nőknek évente kell mammográfiás vizsgálaton részt venniük, akik emlőrák kockázatnak vannak kitéve, még korábban kezdjék el a szűrést. Próbálja meg mindig ugyanabban a központban, és, ha lehetséges, ugyanazon a gépen elvégeztetni a vizsgálatot, így kapja a legpontosabb eredményt. Ha hormonpótló kezelést kap, beszéljen orvosával, és esetleg szüneteltesse a vizsgálat előtt egy időre a gyógyszer szedését, mert így pontosabb képet ad a vizsgálat az emlő állapotáról. (A hormonterápiától az emlők állománya tömöttebb lesz, így nehezebb lehet kiértékelni az eredményt.)

Nőgyógyászati vizsgálat

18 éves kortól kezdve ajánlott az évenkénti nőgyógyászati vizsgálat és a Papanicolau-teszt elvégzése a méhnyakrák és más betegségek kiszűrésére. Ha három egymást követő évben negatív a Pap-tesztje, akkor beszélje meg orvosával, milyen gyakran kell ellenőriztetnie a továbbiakban. Vannak, akik szerint elegendő a kétévenkénti vizsgálat. 65 éves kor után 1-3 évenként is elég elvégezetni, amennyiben három egymást követő évben negatív volt az eredmény.

Beszéljen orvosával a HPV (humán papillomavírus) oltásról is, amelyet mostanában a 6-26 éves lányoknak és nőknek ajánlanak. A HPV felelős a legtöbb méhnyakrák esetért.

Pajzsmirigy

35 éves korban, majd utána néhány évenként ajánlatos ellenőriztetnie a pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH – thyroid stimulating hormone) szintjét. Azoknak a nőknek, akiknél előfordult autoimmun betegség, vagy a családjukban volt rá példa, még normális TSH-érték esetén is további vizsgálatok ajánlatosak, hogy két hormon, a szabad T4 és a szabad T3, valamint a thyroid antitestek szintjét megállapítsák. Ha pajzsmirigybetegségben szenved, a hormonszintet rendszeresen, valószínűleg évente két alkalommal ellenőriztetni kell.

2. típusú diabetesz

Fennáll az anyagcsere-zavar kockázata, ha Ön túlsúlyos, a családjában előfordult 2. típusú diabetesz vagy gesztációs (terhesség alatti) diabetesz. A magas kockázati csoportba tartozó nők 35 éves korukban ellenőriztessék az éhomi vércukor-szintjüket, majd ez követően háromévente végeztessék el a vizsgálatot.

Nemi úton terjedő betegségek

Amennyiben Ön szexuálisan aktív, végeztessen chlamydia-tesztet. Beszéljen orvosával a HIV/AIDS szűrésről, valamint a többi nemi úton terjedő betegségről is. A szükséges vizsgálatok az Ön kórelőzményétől függenek.

Kolonoszkópia

Ha a családban nem fordult elő vastag- és végbélrák, 50 éves korában ellenőriztesse. A magas kockázati csoportba tartozó nőknél korábban ajánlatos elvégeztetni a vizsgálatot. Orvosa megmondja majd, melyik vizsgálatra lesz szüksége: széklet-tenyésztés, szigmoidoszkópia vagy kolonoszkópia.

Csontsűrűség-vizsgálat

A nőknél kétszer gyakrabban fordul elő csontritkulás, mint a férfiak körében. A betegség csonttömeg vesztéssel jár, a fehér és az ázsiai nők nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mint az afrikai amerikaiak és a spanyol-amerikaiak (bár az utóbbi csoport szintén jelentősen sérülékeny). Minden 65 évesnél idősebb nőnél el kellene végezni a csontsűrűség-vizsgálatot (DEXA – dual-energy X-ray absorptiometry). A posztmenopauza korában levő, 40-es, 50-es nőket is szűrni kell, ha egy vagy annál több kockázati tényező jelen van (azon kívül, hogy fehérek és nők).

Bőrrák

A bőrrák megelőzésének legjobb módja a fényvédő készítmények használata. A 40 év alatti nők kétévente orvossal tetőtől talpig vizsgáltassák meg a bőrüket. A 40 éve feletti nőknél az ellenőrzés évente történjék. Ha a családban előfordult már bőrrák, vagy sok szeplője vagy anyajegye van, még ennél is gyakrabban nézesse meg a bőrét bőrgyógyásszal.

Ha Ön olyan, mint a nők többsége, valószínűleg igen hosszú az elintéznivalók listája, és a rendszeres orvosi ellenőrzést a lista legvégére írja fel. Ám a saját egészségét legalább annyira fontosnak kell tartania, mint a listán szereplő többi tételt. Vegye hát fel a telefont, és kérjen időpontot. Ne sajnálja rá az időt, megéri.

Newsweek
| nők, szűrővizsgálatok
2018-09-20 10:25:33
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop