A kozmetikumok korai nemi érést okoznak

Azok a kozmetikumok, amelyeket a nők a terhesség idején használnak, befolyásolhatják gyermekük nemi érésének kezdetét a Kaliforniai Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint, mely a Human Reproduction című orvosi folyóiratban jelent meg.

pubertás, nemi érés | InforMed Hírek15   InforMed | Sándor, K.

A lányok nemi érése néhány évtized óta egyre korábban kezdődik, és ez nem csak a pszichés problémák lehetőségét, hanem a mell- és petefészekrák későbbi kockázatát is növeli.

Az amerikai tudósok eredményei egy 1999-ben kezdődött kutatáson alapulnak, mely a növényvédő-szereknek a terhességre és a gyermekekre gyakorolt hatását vizsgálta, elsősorban a mezőgazdaságban dolgozó nőkön.

A fenolok közé tartozó triklozánt és a parabéneket a kozmetikumokban és testápoló szerekben a mikroorganizmusok ellen és tartósítószerként alkalmazzák. A dietil-ftalát az illatanyagokat fixálja.

Ezeknek a vegyületeknek a hosszú távú hatását vizsgálták, melyek befolyásolják elsősorban a nők endokrin rendszerét. A kutatók minden résztvevő terhestől két vizeletmintát vettek, majd a született 338 gyerektől is 9 éves korukban. A következő négy évben a gyerekeknél teszttel vizsgálták a pubertáskor kezdetét.

Az eredmények szerint ha az anyák szervezetében sok monoetil-ftalát, a dietil-ftalát egyik előanyaga található, akkor lányaik szeméremszőrzete átlagosan hat hónappal korábban nőtt ki. Az anyák vizeletéből kimutatott túl magas triklozán-koncentráció esetén pedig lányaik első menstruációja mintegy öt hónappal korábban kezdődött.

A lányok vizeletében jelentkező magas metilparabén-koncentráció az emlőmirigyek korai kifejlődésével és az első menstruáció korai jelentkezésével jár együtt. Ugyanilyen összefüggést találtak a propil-parabének magas szintje és a szeméremszőrzet megjelenése között. Ezek az anyagok miatt a fejlődés 4-7 hónappal előbb kezdődik.

A fiúknál a propil-parabén magas koncentrációja a nemi szervek korai érését okozza.
| pubertás, nemi érés
2019-01-07 16:11:34
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop