Hirdetés

Jobbak a nők a volán mögött?

Jobban vezetnek-e a nők? És ha igen, vajon a hormonjaik miatt élveznek előnyt a volán mögött? Egy brit kutató szerint lehetséges, hogy ez így van.

nők, hormon, autóvezetés |

InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.

A vizsgálatban 20 nő és 22 férfi vett részt, valamennyien egészségesek voltak, életkoruk 18-35 év volt. A résztvevők teszteket töltöttek ki a térbeli memória, tervezés, figyelem, mozgáskontroll és a szabályok elsajátítása témájában. A kísérlet során ténylegesen egyik résztvevő sem vezetett autót. A kutatók csak arra voltak kíváncsiak, hogy találnak-e különbséget a nemek között a fenti készségekben.

A nők következetesen jobbaknak bizonyultak a szabályok elsajátításában és a figyelemváltásnál. Ezek a készségek igen fontosak a gépkocsivezetésnél. A kutató szerint ez a kísérlet bebizonyítja, hogy a rugalmasságot igénylő feladatokat a nők jobban oldják meg. Az autóvezetés jól példázza, hogyan alkalmazható ez a mindennapi életben.

A különbség mögött az ösztrogén, a női nemi hormon állhat. Az ösztrogén pozitívan befolyásolja a frontális lebeny idegsejtjeinek tevékenységét, ez lehet a magyarázata annak, hogy a nők jobban megoldják a figyelemösszpontosítással és a szabálytanulással kapcsolatos feladatokat.
nők, hormon, autóvezetés

2005-11-14 17:09:05

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop