Letartóztatások Burkina Fasoban lányok körülmetélése miatt

A nyugat-afrikai Burkina Fasoban a rendőrség egy helyi kampánycsoport bejelentésére 14 személyt vett őrizetbe fiatal lányok nemi szervének megcsonkítása miatt. A vád szerint az országban tilos beavatkozást 16 lányon végezték el, a lányok életkora 2-10 év volt.

körülmetélés, Burkina Faso | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
A beavatkozás a külső nemi szervek egy részének vagy egészének kulturális okokból való eltávolítását jelenti. Heves tiltakozások ellenére is Burkina Fasoban a nők 70 százalékánál elvégzik a körülmetélést, állítja az Amnesty International.

Orvosi beavatkozás nélkül az egyik áldozat kivérzett volna. A beavatkozást elvégző Adama Barryt már ötödik alkalommal tartóztatják le, a nőkön végzett körülmetélés miatt.

– Ezúttal nem leszünk elnézőek. Ő és a társai a legsúlyosabb büntetést kapják, hogy ez ne fordulhasson elő többet – mondta Hortense Palm, a női nemi szerv megcsonkítását ellenző bizottság szóvivője. Ha az áldozat a beavatkozás következtében meghal, a büntetés többéves börtön is lehet. A lányokat kezelő orvos szerint egyiküknél artériasérülést okoztak. Ha ez a kislány otthon marad, egészen biztosan meghalt volna.

BBC News
| körülmetélés, Burkina Faso
2005-06-08 16:15:14
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop