Amerikában levették az Avastint az engedélyezett mellrák-gyógyszerek listájáról

Ellenjavasoltnak minősítette pénteken az Avastin nevű gyógyszernek az előrehaladott mellrák gyógyítására való alkalmazását amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatal (FDA).

mellrák, gyógyszer | MTI Hírek 2011 ;8
Az Avastin, amely jó eredményeket hozott a vastagbél-, tüdő-, vese- és az agyvelő-rák kezelésében, az FDA szerint nem segít a mellrákos betegek életének meghosszabbításában és nem jár annyi előnnyel, hogy azok ellensúlyozni tudnák a gyógyszer káros mellékhatásait.

Margaret Hamburg, az FDA biztosa szerint a szigorú vizsgálat, amelynek a reményekkel kecsegtető Avastint alávetették, kiábrándító volt, s több amerikai betegbiztosító már nem támogatja többé az alkalmazását. A Medicare állami egészségbiztosító még fizet ugyan, de az FDA döntése nyomán ezt megfontolás tárgyává teszi. Egyéves Avastin-kúra ára az Egyesült Államokban elérheti a 100 ezer dollárt (csaknem 22,5 millió forintot).

Az FDA határozata csalódást keltett több gyógyult páciensben, aki szerint felépülését az Avastinnak köszönheti.

Egy 2008-ban elvégzett, előzetes kutatás még azt állapította meg, hogy az Avastin több hónapon át meg tudja akadályozni, hogy a mellrák a többi testrészre is átterjedjen, ezért az FDA ideiglenesen engedélyezte az alkalmazását azzal, hogy a gyártónak, a Genentechnek minden kétséget kizáróan be kell bizonyítani, hogy hatásos.

Végül bebizonyosodott, hogy a gyógyszer a mellrák-daganatra jóval kevésbé hat, mint azt korábban gondolták, nem segít a betegek hosszabb túlélésében és nem javítja az életminőségüket. Mi több: növeli a magas vérnyomás, az erős vérzékenység, a szívelégtelenség, valamint a gyomor- és bélszakadás veszélyét.
| mellrák, gyógyszer
2011-11-20 23:06:33

Web Design & Development Prowebshop