3-D technikával kevesebb emlőbiopsziára van szükség

Sokezer, emlőrák miatti biopszia kerülhető el egy új digitális módszerrel, amellyel háromdimenziós képen vizsgálhatók az emlőszövet rendellenességeit. Az újdonságról a Radiological Society of North America chicagói gyűlésén számoltak be, és a szakértők számításai szerint a komputertechnika a gyanús csomók természetét kutató szövettani vizsgálatok felét teheti majd feleslegessé. A biopszia során az emlőszövet egy darabkáját kimetszik, és vizsgálatnak vetik alá.

A philadelphiai Thomas Jefferson Egyetem klinikájának radiológusa, Andrew Maidment szerint az emlőbiopsziák felére azért kerül sor, mert a mammogrammon észlelt vagy kitapintott csomókról nem lehet eldönteni, hogy jóindulatúak vagy rákos természetűek-e. Felméréseik során Maidment és munkatársai 44 mammográfiával gyanúsnak talált esetet vizsgálatak meg 3-D technikával. A szakemberek 14 esetben diagnosztizáltak rákot.

"Az egész vizsgálat körülbelül 30 percig tart - két perc a felvételek elkészítése, és 20 perc alatt a számítógép elkészíti a háromdimenziós képpel," mondta Maidment. A kutató jelenleg olyan programon dolgozik, amely még gyorsabban tudja összeállítani a képet a három felvétel alapján. Maidment szerint a rosszindulatú daganatok jellemzői a háromdimenziós képen nagyon jól megfigyelhetők. "Az emlődaganatok analízise olyan, mintha egy tűt keresnénk a szénakazalban," fogalmazott dr. Daniel Kopans, a bostoni Harvard radiológus professzora. Dr. Kopans szerint, aki maga is az emlőszövet 3-D-s vizsgálatával foglalkozik a Massachusetts Generalban, a szoftver segítségével a "szénakazal sokkal jobban átlátható, és a tűt is hamar meg lehet találni."

A bostoni szakember szerint ha a Thomas Jefferson Egyetemen végzett munka sikerrel végződik, akkor "sokkal kevesebb szövettani vizsgálatra lesz szükség, és több rosszindulatú daganatot sikerül még korai stádiumban diagnosztizálni." Arra számít ugyanis, hogy amint a szoftver egy-két éven belül kapható lesz, mind több orvos fogja ezt a rendszert alkalmazni. "Az emlőbiopszia a nőket testileg-lelkileg megviseli," mondta Maidment kollégája, dr. Emily Conant, a Pennsylvania Egyetem klinikájának radiológusa. A kutatók a betegek emlőiről hagyományos mammográfiás, kétdimenziós képeket, illetve az új 3-D technikával készült felvételeket is készítettek. "A hagyományos röntgenképek pontossága 36 %, a kétdimenziós felvételeké 64 %, a digitális technikával készített képek pontossága pedig eléri a 77 százalékot," jelentette ki Maidment.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| emlőbiopszia, emlőrák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, mellbiopszia, biopszia, rákszűrés, komputertechnika, 3-D, technika
2002-07-31 19:06:55
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop