5 dolog, amit soha ne mondjon egy rákot túlélőnek

Október a mellrák elleni küzdelem és a figyelemfelhívás hónapja. Miközben rózsaszínbe öltözik vagy kampányol, ne felejtse el az alábbiakat sem.

rák, mellrák, kommunikáció, empátia | InforMed Hírek11   InforMed | Dobos, L.

A mellrákkal diagnosztizáltak, ha eredményes volt is a kezelés, meglehetősen érzékenyek erre az igen személyes problémára. Egyikük sem szeretné hallani az alább felsoroltakat.

Kiújult? Vagy máshol jelentkezett?

Ha rákbeteggel beszélünk, az egész embert nézzük, ne a betegségét. Beszéljünk az életéről, de ne arról, hogy kiújulhat-e a betegség.

Nem is igazán van már szükséged a melledre

Sajnos, ez is előfordult, de ne feledjük, bármilyen idős is valaki, a mell elvesztése lelkileg is megviseli.

Biztos boldog vagy, hogy meggyógyultál

A legtöbb túlélő nagyra értékeli, hogy a rokonok és barátok meg akarják ünnepelni, ha vége a kezeléseknek. De ilyenkor még érzelmileg sem gyógyult a rákbeteg, és maga a betegség is inkább krónikus állapotnak tekinthető.

Én levetetném mindkettőt, hogy ne legyen gond

Amíg valaki nincs benne egy szituációban, fogalma sem lehet róla, mit tenne. Jobb, ha a rákbeteget inkább csak meghallgatjuk, és nem adunk neki tanácsokat.

Ha szükséged van valamire, szólj

Ez így, ebben a formában nem az igazi segítség. Ha segíteni akarunk, legyünk konkrétak. Jobb, ha azt mondjuk, „ha akarod, elviszlek kezelésre” vagy „eljöttem, főzök egy ebédet”.

Health.com

| rák, mellrák, kommunikáció, empátia
2013-10-10 21:59:58
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop