Felfedezték a jóindulatú emlőbetegség és a mellrák közti genetikai kapcsolatot

A melldaganatok több mint 80%-a nem rosszindulatú. A női emlőben az élet során ciszták, hegek és tágult mirigyek mellett körülírt csomó formájában megjelenő jóindulatú daganatok alakulhatnak ki.

emlőrák, genetika | InforMed Hírek6   InforMed | Perjési, L.
A jóindulatú emlőbetegség az átlagosnál jelentősebben gyakoribb azokban a nőkben, akik elsőági nőrokona mellrákos, állapították meg dán kutatók. A vizsgálathoz a kutatók 50 éves koruk előtt emlőrák miatt gondozásba került 8807 nő, összesen 14648 elsőági nőrokonát keresték meg.

Ahhoz, hogy megállapítsák, mennyire gyakoriak körükben a jóindulatú emlőbetegségek, 1977 és 2003 között rögzített kórházi adatbázisokat tekintettek át. A kapott eredményeket az átlagos női népességre jellemző adatokkal vetették össze.

A vizsgált időszakban összesen 634 elsőági nőrokonnál kórisméztek jóindulatú emlőbetegséget, ugyanezen időszakban az átlagos női népesség körében 412 nőnél ismertek fel ilyen kórképeket, azaz a közeli nőrokon mellrákos betegsége miatt a családtagokban 1,54-szer nagyobb valószínűséggel alakul ki jóindulatú mellbetegség, mint az átlag női népességben.

Az emlőrákos nők lánytestvéreinél 1.48-szor, anyjukban 1.21-szer, míg lányaiknál legnagyobb mértékben, 1,87-szer nagyobb valószínűséggel alakult ki jóindulatú emlőbetegség.

A fiatalkorban, 40 éves koruk előtt felismert emlőrákos betegek 30-39 éves korú, elsőági nőrokonainál volt a legnagyobb a jóindulatú emlőrákbetegségek rizikója (2,04-szeres kockázatnövekedés).

A nagyobb kockázat részben azzal magyarázható, hogy a családtag rákos betegsége miatt a fiatal rokonok jobban aggódnak egészségükért, emiatt intenzívebben vesznek részt szűrővizsgálatokon, és ez felduzzasztja a felismert esetek számát, és torzítja az eredményeket.

Másrészt, a jóindulatú emlőbetegség nagyobb kockázata egyeseknél már azelőtt nyilvánvaló volt, mielőtt a nőrokonnál felismerték volna az emlőrákot. Ez csökkenti a felmérés fentebb említett torzító hatását, és arra utal, hogy a jóindulatú és a rosszindulatú emlőbetegségek között genetikai kapcsolat lehet.

A kutatók szerint utóbbi megfigyelésük arra utal, hogy genetikai tényezők is közrejátszhatnak abban, hogy jóindulatú emlőbetegség esetén nagyobb az emlőrák kockázata.

| emlőrák, genetika
2008-06-23 09:50:10


Web Design & Development Prowebshop