Az emlőrák elleni diétáról

Egészséges étrenddel sokat tehetünk az emlőrák megelőzéséért. Néhány hasznos tanácsot közlünk az alábbiakban.

emlőrák, diéta | InforMed Hírek8   InforMed | Seprődi, B.
ELŐ A ZÖLDSÉGEKKEL

A zöldségek és a gyümölcsök sok antioxidánst tartalmaznak, ami mindenfajta daganat ellen véd. Alacsony a kalóriatartalmuk, így sokat is ehetünk belőlük anélkül, hogy elhíznánk. Tudományos kutatások igazolták, hogy napi ötszöri fogyasztással csökken a mellrák rizikója, különösen, ha testmozgással is kombináljuk. Ennél nagyobb mennyiségeknek nincs további védő hatása, állapították meg kutatók.

LE A ZSÍRRAL

Nem egyértelműek a bevitt zsír hatását vizsgáló eddigi kutatások eredményei, de szakértők szerint a telített zsírsavak lehetőség szerinti kerülése ésszerű javaslat.

SOK KALCIUM ÉS D-VITAMIN

Egy tízéves vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a magas kalcium- és D-vitaminbevitel a mellrák kockázatát akár 69 %-kal is csökkentheti. Sok kalcium található a tejtermékekben (kivéve a joghurtok és a sajtok többségét), a lazacban, a mandulában, a dúsított narancslében és a leveles zöldségekben. Ezek helyett 1000-2000 mg kalciumpótlás is megfelelő lehet, de olyan készítményt válasszunk, ami 800-1000 NE D-vitamint is tartalmaz.

EGYEN LENMAGOT A REGGELIJÉHEZ

A len nagyon jó lignánforrás, ez a vegyület megelőzi és lassítja az ösztrogénfüggő daganatok növekedését. Sok lignánt tartalmaz még a napraforgómag, a mogyoró, a kesudió, a rozskenyér és az eper.

KERÜLJE A SÜLT ÉTELEKET

Egy új kutatási eredmény arról tanúskodik, hogy a grillezett és füstölt húsok kockázatot jelentenek a mellrák kialakulása szempontjából. Grillezéskor az aminosavakból heterociklusos aminok keletkeznek, ezek a rákkeltő hatású anyagok pedig nagy mennyiségben fordulnak elő a sült húsokban. Különösen egészségtelen a szén felett sült hús, mert a lecsöpögő zsírból policiklikus aromás hidrokarbonok keletkeznek, ezek is rákkeltő hatásúak.

Ha feltétlenül roston sült húst akar enni, pácolja be vagy vágja kisebb darabokra sütés előtt, mert az elkészítési idő lerövidülésével csökken a keletkező rákkeltő anyagok mennyisége is.

JÓZANUL FOGYASSZON ALKOHOLT

Az első koktél legyen az utolsó is. Naponta egynél több alkoholos ital elfogyasztása több mint 20 százalékkal növeli a mellrák kockázatát. Két ital nyolcvan százalékos kockázatnövekedést jelent azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt. Az alkohol emeli az ösztrogénszintet, és megakadályozza a rákmegelőző hatású folsav felhasználását.

EGYEN SOK ROSTOT

A magas rosttartalmú étrend (napi 30 gramm felett) megfelezi a mellrák kockázatát. A rostos ételek sok antioxidánst tartalmaznak, ezek pedig védő hatásúak.

WebMD, kép: sxc.hu
| emlőrák, diéta
2010-02-18 09:36:39


data-full-width-responsive="true">