Emlő biopszia - szorongás az eredményére várva

Amíg egy nő napokon át bizonytalanságban, szorongva várja az emlő biopszia eredményét, szervezete éppen olyan sok stresszhormont termel, mint azé, aki megkapta a diagnózist, hogy rákja van.

emlőrák, biopszia, szorongás, stressz | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
A Harvard-egyetem kutatói 126 nőt figyeltek meg emlőbiopszia után, és várakozás közben mérték a kortizon szintjét. A kutatókat meglepte, mennyit kellett a nőknek az eredményre várniuk. Az átlagos várakozási idő 2,5 nap volt, de sokaknak 5 vagy annál több napot is bizonytalanságban kellett tölteniük. Az ötödik napon 37 nő tudta meg, hogy a csomó jóindulatú, 16 hogy rákja van, és 73 nő még mindig nem kapott eredményt, olvasható a Radiology című folyóiratban megjelent beszámolóban.

Kiemelik a kutatók azt a sajnálatos tényt, hogy a nők, még csak nem is kaptak magyarázatot a késedelmes diagnózisra.

A bizonytalanságban, szorongva várakozó nők kortizon-szintje éppen olyan magas volt, mint azoké, akiknek a kezében ott volt a biztos diagnózis, hogy rákosok.

Dr. Elvira V. Lang, a Harvard-egyetem professzora „rettenetes hullámvasúthoz” hasonlítja az érzést, amit a szorongó nőknek át kell élniük. – Ha a beteg megtudja, hogy rákja van, még akkor is tehet valamit. Ha azonban napokig csak vár, és fogalma sincs róla, mit tegyen, az igen nagy stresszel jár.

A gond az, mondja a professzor asszony, hogy az igen magas stresszhormon-szint rossz irányba befolyásolja az esetlegesen pozitív diagnózist kapó nők gyógyulási esélyeit és immunreakcióját, valamint az illető és családja életminőségét.

A kutató szerint jó lenne, ha eredményeik arra ösztönöznék a kórházakat, hogy gyorsítsák fel a vizsgálati eredmények közlését, és javítsák a kommunikációt, valamint nyújtsanak pszichológiai támogatást a diagnózisra váró nőknek.

The New York Times
| emlőrák, biopszia, szorongás, stressz
2009-02-26 13:17:31


Web Design & Development Prowebshop