Emlőrák - sokan választják a radikális műtétet

Egy nemrég készített felmérés szerint az emlőrákos nők közül sokan, főleg az emlőrák korai szakaszában levők a teljes emlőeltávolítást választják a csomó eltávolítása helyett. Általában azok döntenek így, akik maguk dönthettek.

emlőrák, műtéti kezelés, masztektomia | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
Ezzel szemben azok, akik elsősorban sebészük vagy családjuk véleményére hallgattak, inkább a csomó eltávolítását, az emlőmegtartó műtétet választották.

A vizsgálat 1651 olyan nőbeteg adatait dolgozta fel, akiknél korán felfedezték az emlőrákot, és akik választhattak az emlőmegtartó műtét vagy a teljes emlőeltávolítás között. A nők 49 százaléka fehér, 27 százaléka afrikai-amerikai és 24 százaléka dél-amerikai volt. A megkérdezett nők mintegy háromnegyedénél emlőmegtartó műtétet végeztek.

A felmérésen adott válaszokból kiderült, hogy azok a nők, akik a rák kiújulásától, vagy a sugárkezeléstől tartottak, az emlőeltávolítást választották. A betegség kiújulásától azok féltek leginkább, akiknek a családjában (anya, nővér) előfordult már emlőrák, vagy akiknél gyanú volt arra, hogy az emlőrák 80 százalékos kockázatát jelentő BRCA1 gén hordozói. Sokszor az is hozzájárult a döntéshez, hogy manapság a helyreállító műtéteket igen jó eredménnyel végzik.

Azok a nők viszont, akik számára testképük vagy partnerük véleménye fontos volt, inkább az emlőmegtartó eljárást kérték. A legtöbb nőt elkísérte egy családtag vagy barát a műtét előtti konzultációra, a betegek ezt a támogatást igen fontosnak tartották.

WebMD
| emlőrák, műtéti kezelés, masztektómia
2009-09-06 19:24:08
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop