Csökkenti a mellrák kiújulásának kockázatát a kemoterápia és besugárzás együttes alkalmazása

A kemoterápia és besugárzás együttes alkalmazása 35 százalékkal csökkenti a mellrák helyi kiújulásának kockázatát a betegség korai stádiumában - derítették ki brit kutatók, akik vizsgálataikról Stockholmban, az európai multidiszciplináris rákkutatási kongresszuson számoltak be.

A mellrák az egyik legelterjedtebb rosszindulatú daganatféleség a nők körében: 2010-ben világszerte 1,6 millió új esetet diagnosztizáltak, és a betegség 425 ezer életet követelt.

A besugárzást és a kemoterápiát általában a sebészeti beavatkozás után alkalmazzák, hogy megsemmisítsék az esetleg fennmaradó tumorsejteket, és így megelőzzék a daganat kiújulását. A terápiás protokoll szerint a műtét után először a kemoterápiát alkalmazzák, majd ezt követően a besugárzást.

Ugyanakkor régóta viták tárgyát képezi, hogy mi lehet a két eljárás optimális időzítése. Hogy eldöntsék a kérdést, a birminghami egyetemi klinikai alapítvány szakemberei Indrajit Fernando onkológus irányításával 2300 mellrák miatt megműtött brit nő sorsát követték nyomon. Az elemzés bebizonyította, hogy a szabványos eljárással szemben sokkal hatékonyabb az úgynevezett szinkron kemoradioterápiás módszer, amelynél egyidejűleg alkalmazzák a két módszert.

"Harmincöt százalékkal csökkenthető a mellrák korai stádiumában a tumor helyi kiújulása" - hangsúlyozta Fernando.

A terápia után öt évvel a szinkron kemoradioterápiás módszerrel kezelt nők 2,8 százalékánál újult ki a daganat, míg a hagyományos protokoll szerint ellátottaknál ez az arány 5,1 százalék volt. Nyolc év után az első csoport betegei közül 41-nél tért vissza a betegség, míg a második csoportban tartozók közül 63-nál újult ki a daganat.
| mellrák, kiújulás, sugárkezelés, kemoterápia
2011-09-26 22:05:08
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop