Sztatinokkal is kezelhetik a mellrákot a jövőben

A vér koleszterinszintjét csökkentő sztatinokat a jövőben bizonyos típusú emlődaganatok kezelésében is felhasználhatják - idézte amerikai kutatók véleményét a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (www.telegraph.co.uk).

mellrák, sztatinok, gyógyszer | MTI Hírek 2012 ;9
A Columbia Egyetem szakemberei úgy találták, hogy a p53 gén mutáns változatát hordozó nőknél hatásos lehet a mellrák terápiájában a sztatinok alkalmazása.

Ez a gén általában elnyomja a rákos sejteket, ám mutáns változata éppen ellenkezőleg, inkább támogatja a daganat növekedését, aminek eredményeképpen a sejtek növekedése ellenőrizhetetlenné válik.

A Cell című tudományos lapban ismertetett tanulmány szerzői szerint a humán rákos daganatok több mint felében kimutatható a p53 gén mutáns változatának jelenléte. William Freed-Pastor és Carol Prives laboratóriumi vizsgálataikban kimutatták, hogy a p53 gén mutáns változatát hordozó emlősejteket sztatinnal kezelve csökkenthető invazív növekedésük, sőt néhány esetben elpusztultak a rákos sejtek.

"Az adatok felvetik annak lehetőségét, hogy a páciensek egy alcsoportjánál a tumor reagálhat a sztatinra" - fogalmazott a sztatin jövőbeli használatát illetően óvatosan Prives.
| mellrák, sztatinok, gyógyszer
2012-01-24 06:49:09


data-full-width-responsive="true">