Az emlőrák korai szakaszában hatékony lehet az Avastin

Újból fellángolhatnak a viták az Avastin nevű rákgyógyszer körül egy amerikai és német vizsgálat nyomán, amelyek tanúsága szerint bizonyos esetekben a készítmény kemoterápiával együtt alkalmazva elősegítette a tumor eltűnését az emlődaganatok korai stádiumában.

mellrák, emlőrák, gyógyszer, Avastin | MTI Hírek 2012 ;9
Mindkét vizsgálat eredményeit a New England Journal of Medicine csütörtöki száma közli.

Az Avastint jelenleg még mindig alkalmazzák vastagbél-, tüdő-,
vese- és agytumorok kezelésére. 2008-ban feltételesen engedélyezték az Egyesült Államokban alkalmazását az emlőrák előrehaladott stádiumaiban, mivel úgy tűnt, hogy a készítmény lassítja a betegséget. További vizsgálatok azonban kimutatták, hogy az Avastin nem hosszabbítja meg jelentősen a betegek élettartamát, ugyanakkor komoly mellékhatásai vannak, amelyek szívproblémákat és vérzéseket okoznak. Ennek eredményeként tavaly novemberben az Egyesült Államokban a készítmény elvesztette az emlőrák kezelésére vonatkozó engedélyét, Európában és Japánban viszont jelenleg is engedélyezik alkalmazását a rosszindulatú emlődaganatok előrehaladott formáinál.

Az új kutatások során a készítményt a korábbiaktól eltérően az emlőműtét előtt néhány hónappal kezdték el alkalmazni. Az Egyesült Államokban 1200 betegnél kemoterápiát vagy Avastinnal kombinált kemoterápiát alkalmaztak. Hasonló vizsgálatot végeztek Németországban 1900 páciens bevonásával. A műtét idejére az Avastinnal is kezelt amerikai betegek 34 százalékánál eltűnt a daganat, míg a csupán kemoterápiában részesült nőknél ez az arány 28 százalékos volt. (A műtétet mindazonáltal elvégezték, hogy megbizonyosodjanak, valóban "felszívódott-e" a daganat).

Németországban az Avastinnal is kezelt nők 18 százalékánál tűnt el a daganat, szemben a kizárólag kemoterápiában részesült csoport 15 százalékos arányával. A német vizsgálatban más kemoterápiás készítményeket alkalmaztak, amelyek kihathattak az Avastin hatékonyságára, és szigorúbb kritériumok alapján vizsgálták a daganatra utaló jeleket az emlő szöveteiben és a nyirokmirigyekben.

Az igazi kérdés azonban, hogy meghosszabbítja-e az Avastin a betegek életét. Mindkét vizsgálat folytatódik, a kutatók továbbra is figyelemmel kísérik a páciensek sorsát, egészségi állapotát.
| mellrák, emlőrák, gyógyszer, Avastin
2012-01-27 09:09:50


data-full-width-responsive="true">