A daganatos terület eltávolítása jó túlélési esélyt biztosít a korai stádiumú mellrák esetében

Egy új amerikai tanulmány, amely a túlélési esélyeket vizsgálta a korai stádiumú mellrák esetében, kimutatta, hogy a daganatos terület eltávolítása ugyanolyan jó - ha nem jobb - túlélési esélyt biztosít, mint a masztektómia.

mellrák, emlőrák, masztektomia, műtét | InforMed Hírek11   InforMed | MTI
Annak ellenére, hogy korábbi kutatások már kimutatták:
ugyanolyan hatékony a korai emlőrák kezelésében az, ha csupán a daganatos területet távolítják el és a mell többi része megmarad, egyre növekszik azoknak a nőknek a száma, akik az emlő teljes eltávolítását választják a megtartó műtét helyett - írta Shelley Hwang, a tanulmány vezető szerzője a Cancer című szakfolyóiratban.

"Sok nő azért hozza meg ezt a döntés, mert úgy gondolja, hogy nem elegendő csupán a daganatos terület eltávolítása. Ezért akartuk megtudni, hogy a megtartó műtét ugyanolyan hatékony-e, mint a masztektómia" - magyarázta Hwang, az észak-karolinai Durhamben lévő Duke Rákkutató Intézet szakembere.

A tanulmányban a szakemberek 112 154 nő adatait használták fel, akiket I. és II. stádiumú mellrákkal diagnosztizáltak 1990 és 2004 között. Többségüknél - 55 százalékuknál - a daganatos terület eltávolítását végezték el sugárkezeléssel kiegészítve. A szakemberek átlag kilenc éven át követték a nők egészségi állapotát.

A vizsgált időszak alatt 31 425 nő halt meg, 39 százalékuk az emlőrák miatt.

A kutatók kimutatták, hogy a sugárkezeléssel kiegészített megtartó műtéten átesett nőknél kortól és ráktípustól függetlenül nagyobb volt a túlélés esélye, mint a masztektómiát választóknál.

A legjelentősebb a különbség a 30 év fölötti nők esetében volt, akiknél a mellrák leggyakoribb formáját, az ösztrogén vagy progeszteron hormonok kiváltotta daganatot diagnosztizálták. A daganatos terület eltávolítását választóknál 19 százalékkal volt kisebb az esélye annak, hogy mellrákban halnak meg, mint a masztektómián átesetteknek.

Hwang szerint ez részben azzal magyarázható, hogy a masztektómiát választó nőknek kezdetben rosszabb az egészségi állapotuk.

A tanulmány nem tudta kimutatni, vajon kizárólag a megtartó műtétnek tudható-e be a jobb túlélési esély, mivel a kutatók nem voltak olyan adatok birtokában, mint a daganattípusok részletei vagy a nők genetikai hajlama a mellrákra.

| mellrák, emlőrák, masztektómia, műtét
2013-05-15 20:52:10
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop