Angelina Jolie dupla masztektómiának vetette alá magát

A tudomány mai állása szerint lehetetlen megmondani, ki fog mellrákot kapni, vagy attól meghalni. Feltételezik, hogy azok a nők, akiknél nagy a kockázata a mellrák kialakulásának, de átestek az emlőeltávolító műtéten, nem fognak meghalni emlőrákban.

Angelina Jolie, BRCA, génmutáció, mellrák, masztektomia | InforMed Hírek11   InforMed | Sándor, K.

A BRCA, közismertebb nevén a „mellrák gének” olyan genetikai mutációk, amelyek kapcsán megemelkedik a mellrák és a petefészekrák kockázata. Angelina Jolie is hordozója ennek a génmutációnak, édesanyja pedig egy évtizeden át harcolt a petefészekrákkal 56 évesen bekövetkezett haláláig.

"- Orvosaim szerint 87% esélye volt a mellrák és 50% a petefészekrák kialakulásának, bár ezek az arányok minden nőnél eltérőek." - írta a New York Times magazinnak a 37 éves Angelina Jolie. "- Amikor ezekkel a tényekkel szembesültem, elhatároztam, hogy a lehető legkisebbre csökkentem az esélyét a betegség kialakulásának. Úgy döntöttem, megelőző emlőeltávolító műtétnek vetem alá magamat."

A színésznő a masztektómia után több rekonstrukciós műtéten is átesett.

"- Azért írom e sorokat, hogy elmondjam a többi nőnek, hogy a döntés nem volt egyszerű, de örülök, hogy így határoztam. A műtét után az esélye, hogy mellrák alakul ki nálam 87%-ról 5%-ra csökkent."

Néhány évvel ezelőtt egy másik színésznő, Christina Applegate hasonló megfontolásból esett át a műtéten, mivel nála is kimutatták a BRCA génmutációt.

CNN

hírdetés
hirdetés
hírdetés