Megjósolható a mellrák kockázata egy új módszerrel

Amerikai kutatók kidolgoztak egy olyan statisztikai képletet, amellyel előre jelezhető, mekkora kockázattal alakul ki mellrák a páciensnél tíz, illetve húsz éven belül.

mellrák, daganat, emlőrák, szűrés | InforMed Hírek11   InforMed | MTI

A nő életkorát, gyermekeinek számát, az első szülése idejét, étrendjét, életmódját, testsúlyát, fogamzásgátlási módszerét és esetleges hormonkezelését, azaz az ismert rákkockázati tényezőket számításba vevő módszert a bethesdai Országos Rákkutató Intézet kutatói dolgozták ki - idézte a The Daily Telegraph online kiadása a PLOS Medicine című folyóiratban megjelent tanulmányt.

Az új módszer a petefészek és a méh daganatának kockázatát is előre jelezheti, és abban segít az orvosnak, hogy kiválassza azokat a pácienseket, akiknek gyakrabban kell szűrésre járniuk.

Egy 122 ezer nő részvételével zajló kutatás során azt találták, hogy az ötven éven felülieknél 1,57 és 21,78 százalék közé esett annak a kockázata, hogy tíz éven belül mellrákjuk alakul ki. A húszéves előrejelzésnél 3,64 és 35,11 százalék közé esett a kockázat aránya.

A kutatók úgy vélik, hogy ezáltal képesek pontosan előre jelezni, kinél jelentkezik daganat. Ez mindenekelőtt a mellrákra érvényes.

The Telegraph

| mellrák, daganat, emlőrák, szűrés
2013-07-31 19:40:17


data-full-width-responsive="true">