Az elhízás növelheti a mellrák okozta halálozás kockázatát

Az elhízás és a menopauza előtti mellrák egy gyakori változata okozta halálozás kockázatának növekedése között találtak összefüggést brit kutatók.

emlőrák, mellrák, elhízás, halálozás | InforMed Hírek12   InforMed | MTI

A tudósok megvizsgálták mintegy 80 ezer, klinikai tesztekben részt vevő nő adatait, és azt állapították meg, hogy annál a 20 ezer fiatal nőnél, akinek úgynevezett ER-pozitív mellrákja volt, az elhízás 30 százalékkal növelte a halálozás kockázatát a kutatás többi résztvevőjéhez képest.

Ennek a daganatfajtának a növekedését a petefészek által termelt hormon, az ösztrogén segíti elő. A mellrákos esetek több mint 70 százaléka tartozik az ER-pozitív csoportba.

Az elhízás ugyanakkor alig volt hatással annak a 40 ezer, szintén ER-pozitív daganattal diagnosztizált nőnek a halálozási kockázatára, akik már átestek a menopauzán, illetve annak a 20 ezer nőnek a túlélési esélyeit sem befolyásolta, akiknél ER-negatív mellrákot állapítottak meg.

"Az elhízás csak a menopauza után növeli a vér ösztrogénszintjét, ezért meglepett bennünket, hogy a halálozás kockázatát csak a menopauza előtt fokozza" - magyarázta Hongchao Pan, az Oxfordi Egyetem kutatója, a szerdán Amerikában közzétett tanulmány egyik szerzője. A kutatást Chicagóban, az Amerikai Klinikai Onkológia Társaság éves, május végén kezdődő konferenciáján fogják bemutatni.

| emlőrák, mellrák, elhízás, halálozás
2014-05-15 22:22:17
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop