Rostok és az emlőrák

A rostban gazdag ételek fogyasztása serdülő és fiatal felnőtt korban jelentősen csökkentheti a nőknél a emlőrák kialakulásának kockázatát, közlik kutatók a Pediatrics orvosi folyóiratban publikált cikkükben.

mellrák, emlőrák, diéta, rostok, rostdús táplálkozás | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A kutatók több mint 90 ezer nő adatait dolgozta fel, akik négyévente kérdőívet töltöttek ki táplálkozásukról 1991 óta, amikor 22-44 évesek voltak. Azoknál, akik több rostot, főleg sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottak, 12-19 százalékkal kisebb volt a emlőrák kockázata.

Napi 10 grammal több rostos étel, például egy alma vagy két szelet teljes kiőrlésű kenyér - fogyasztása 13 százalékkal csökkentette az emlőrák kockázatát.

A kutatók szerint a rostdús étrend feltehetően közrejátszik a vér ösztrogén szintjének csökkentésében, mely szoros kapcsolatba hozható az emlőrák kialakulásával.

| mellrák, emlőrák, diéta, rostok, rostdús táplálkozás
2016-02-03 22:50:46


data-full-width-responsive="true">