Új eszköz: emlőpótlás

Évente több mint százezer nőnek távolítják el daganat miatt a mellét az Egyesült Államokban, és sokan közülük később az emlőimplantátum beültetése mellett döntenek. Az implantátum számára szükséges hely kialakítása érdekében szövettágítót ültetnek be a bőr és az izom alá, majd az expandert fokozatosan sóoldattal töltik fel.

emlőpótlás, daganat, emlőimplantátum, Emlő daganat, emlÅ‘ daganat | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

Az eljárás során hónapokon át heti vagy kétheti rendszerességgel kell ellátogatni az orvoshoz a sóoldat befecskendezése miatt, ami igen fájdalmas is lehet. Gyakorlatilag addig adagolják a sóoldatot, amíg a páciens azt nem mondja, hogy nem bírja tovább.

Egy plasztikai sebész ötlete volt, hogy az expandert egy olyan apró, sűrített gázzal töltött szerkezettel felfújni, amelyet naponta tudnának használni a páciensek, és kifejlesztették az AeroForm nevű eszközt. Az eszköz Ausztráliában forgalomban van, Európában már jóváhagyták és jelenleg az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatal (FDA) is mérlegeli az engedélyezését.

Az eszköz használatához nincs szükség speciális képzésre, drótokra, vagy csövekre, mindössze egy tenyérnagyságú távirányítóra, amely aktiválja az expanderben lévő szerkezetet, hogy az a páciens igényeinek megfelelően naponta akár háromszor is gázt fújjon a tágítóba. Miután a bőr elegendően kitágult, eltávolítják az expandert és beültetik az implantátumot.

A szerkezet vizsgálatát 150 nő bevonásával kvégeztékt. Az új eszközt használó páciensek feleannyi idő alatt végeztek a szövettágítással és egy hónappal korábban végezték el náluk az emlőimplantátum beültetését, mint a hagyományos sóoldatos kezelésben részesült társaiknál.

A szakértők szerint az új szerkezet nem csupán a kezelés megkönnyítését és kényelmesebbé tételét szolgálja, hanem visszaadja az irányítás érzését a nőknek, amitől a rák gyakran megfosztja áldozatait.

| emlőpótlás, daganat, emlőimplantátum, emlő daganat
2016-11-23 21:56:08

Web Design & Development Prowebshop