A mellrákgyógyszer Herceptin halálos komplikációi

Eddig inkább csodaszerként hallhattunk róla, amely hajhullás és hányinger nélkül képes megállítani a mellrák bizonyos típusainak terjedését.

mellrák, Mell daganat, emlőrák, Emlő daganat, Herceptin, gyógyszer, komplikáció, emlÅ‘ daganat | The New York Times Health News Service   Medincorp | Constantinou, M.

Bár a Herceptin 1998. szeptemberi bevezetése óta az antitesttel intravénásan kezelt 25.000 beteg nő nagyobb részénél eredményt hozott, a gyógyszer mégsem veszélytelen, tudtuk meg a gyártótól, a San Franciscó-i Genentech-től.

Onkológusoknak, szakorvosoknak és aktivistáknak küldött levelében a Genentech elismerte, hogy 15 beteg halála a gyógyszerrel függ össze. Az allergiás reakciók gyakran azonnal felléptek: kilenc nő az első dózist követő 24 órában halt meg.

A betegeknél korábban tüdőbántalmakat és légzési nehézségeket észleltek, ezért a cég arra figyelmeztette az orvosokat, hogy "megkülönböztetett figyelemmel" kezeljék az ilyen eseteket.

Ezek után természetesen a gyógyszer betegetájékoztatóját is meg kell változtatni, mondták a gyártónál.

Bár a halálos komplikációk ritkának mondhatók, hiszen a 0,25 százalékot sem érik el, "fel kellett világosítanunk az onkológusokat" - jelentette ki Neil Cohen, a Genentech szóvivője. "Rettentően fontosnak tartjuk a biztonságot."

A nyilatkozattól függetlenül a Genentech, aktivisták és az FDA is védelmébe vette a gyógyszer hatékonyságát bizonyos előrehaladott mellráktípusok kezelésében.

"Úgy vélem, a rákgyógyszerek között ez még mindig igen biztonságos gyógyszer marad" - mondta dr. Patricia Keegan, az FDA kutatási osztályvezetőhelyettese. "De nem akarjuk, hogy a betegek azt higgyék, nem adódhat semmi komolyabb probléma."

A körlevél ötlete a gyártó Genentech-től származik, de a szöveget az FDA is jóváhagyta.

"Egyetértettünk abban, hogy ezt a lépést meg kell tennünk - mondta dr. Keegan -, biztosak akartunk lenni abban, hogy az orvosok tisztában vannak azzal: igen ritkán bár, de megtörténhet ez is." Barbara Brenner, a Breast Cancer Action tanácsadócsoport vezetője szerint a hír nem vette el a reményt azoktól a nőktől, akiknek szükségük van a Herceptinre.

"Még mindig bizakodóak vagyunk - mondta Brenner -, hiszen a legtöbb nőnek káros mellékhatások nélkül hosszabbította meg az életét."

Ugyanakkor a hírek arra kell, hogy figyelmeztessék az orvosokat, az aktivistákat és a betegeket, hogy minden új gyógyszert alaposan monitorozni kell, és nem érdekes, hogy milyen hatékonynak tűnik egy gyógyszer, a rákot teljesen egy sem győzte még le.

A mellrák évente 44.000 nő életét követeli az Egyesült Államokban.

Megjelenésekor a Herceptin hangos sikert aratott mint az előrehaladott mellrák hatékonyabb és kíméletesebb új kezelési módszere.

Az antitest-alapú gyógyszert olyanoknak írják fel, akiknek mellrákja a HER2 protein túltermelődése miatt már áttételeződött a test távolabbi részeire. A Genetech szakmai anyagaiból kiderül, hogy a metasztázisos mellrákos nők 25-30 százaléka termel túl sok HER2 proteint.

Az áttétes mellrákot terminális, vagyis utolsó stádiumnak szokás tekinteni. Az előrehaladott állapottól számítva átlagosan 2 év a túlélési idő.

A kemoterápiával ellentétben - itt a gyógyszer a gyorsan növő sejteket támadja meg, ilyenek a vérsejtek vagy a szőrzet is -, amely gyengeséget, hajhullást és hányingert okoz, a Herceptin a HER2 protein ellen hat, vagyis a test többi részében nem érezteti hatását.

Négyévi klinikai tesztelés során a Herceptin bizonyítottan csökkentette a HER2-eredetű rosszindulatú tumorsejtek termelődését, mintegy 4-6 hónappal növelve meg a betegek élettartamát. Különösen kemoterápiával kombinálva volt hatékony a gyógyszer.

"Az a plusz pár hónap nem hangzik valami soknak, az igaz - mondta Brenner -, de egy olyan nőnek, akinek most érettségizik a gyereke, ez hatalmas dolog lehet."

Megjelent: San Antonio Express-News

| mellrák, mell daganat, emlőrák, emlő daganat, Herceptin, gyógyszer, komplikáció
2002-07-31 17:16:19


data-full-width-responsive="true">