Nem jók az új melldaganat elleni gyógyszer kilátásai

FRAMINGHAM, USA - Becky Joyner 12 éves volt, amikor először tapintott csomót a mellében. Mielőtt még a biopsziát elvégezhették volna, még egyet talált.

gyógyszer, rák, mellrák, kezelés, beteg | The New York Times Health News Service   Medincorp | Aoki, N.

Mindkettő jóindulatúnak bizonyult. De ahogy Becky idősebb lett, a ciszták szőlőfürtökként nőttek a mellében, állandó fájdalmat okozva.

Az orvosok szerint ez meglehetősen általános probléma, senki nem tudja, mi okozza, és nincs megfelelő kelezés rá. Ha a fájdalmak erősödnek, a sebész lecsapolja a cisztákat.

Két évvel ezelőtt Joyner egy hirdetést látott meg egy framinghami újságban, ahol egy kis helyi cég, a Symbollon Corp. az övéhez hasonló betegségben, FBD-ben (fibrocystic breast disease) szenvedő nőket keresett tesztelésre.

Joyner elmondása szerint a ciszták és a fájdalom hónapok múlva kezdtek eltűnni. Amikor azonban a kísérletnek vége lett, Joyner nem tudott több gyógyszerhez jutni. Az elmúlt évben visszatértek a fájdalmai és a ciszták is.

A hasonló betegségben szenvedő nők számára a Symbollon az egyetlen reménysugár, de jelenleg senki nem dolgozik a gyógyszer fejlesztésén. Bár a betegség önmagában jóindulatú, megnöveli a mellrák kialakulásának esélyét.

A cégnek azonban mindössze 3 millió dollár készpénze van, durván 10 millióval kevesebb, mint a törzskönyvezéshez elengedhetetlen klinikai tesztekhez szükséges.

És ha a négyfős cég nem képes pénzt előteremteni, nem fogja tudni piacra dobni a terméket.

A Symbollon szerint az Iogennek nevezett gyógyszer sláger lehetne (1 milliárd dolláros forgalommal), de nem sikerült megnyerni a befektetőket.

A cég elnöke, Paul Desjourdy szerint a nehézséget a piac felmérése okozza. Nincs a nagy gyógyszergyárakhoz hasonlóan tájékozódási pont az igényeket illetően. Mivel nem kezelik az ilyen betegeket, számuk alacsonynak mutatkozik a statisztikákban, becsült adatok szerint azonban az Egyesült Államokban 25-40 millió szülőképes korú nő szenved ebben a betegségben.

Közülük soknál csak enyhék a panaszok, de legalább 3-5 millió nagy fájdalmakkal küszködik. Az orvosok szerint a mammográfiáknak legalább a felét az FBD miatt kell elvégezni.

A Symbollon szerint, és az eddigi klinikai tesztek alapján, az Iogent egy életen át lehet szedni minimális mellékhatás mellett, és a nők megszabadulhatnának a fájdalomtól és a gyakori mammográfiás szűrésektől.

A jóddal végzett hasonló kísérletek nem vezettek eredményre, ezért a cég elnöke, Jack Kessler új utakat keresett. Az Iogen nem tartalmaz jódot, de amikor a szervezetben lebomlik, jódmolekulává változik. Az élelmiszerekben található és a pajzsmirigyre ártalmas jóddal ellentétben az Iogen mellékhatások nélkül termel tiszta jódot a szervezetben.

Kessler szerint az Iogen más betegségek ellen is hatékony lehet, mint pl. az endometriosis, a petefészekciszta és a mellrák. Jelenleg azonban a cég szűkös forrásait arra összpontosítja, hogy az FBD ellen elfogadtassa a gyógyszert.

A cég vezetői optimisták a pénz előteremtését illetően.

Joyner és néhány betegtársa videoműsort készített, és riportereknek beszél a tapasztalatairól, azt reméli, hogy felhívja majd a befektetők figyelmét.

Megjelent: The Boston Globe

| gyógyszer, rák, mellrák, kezelés, beteg
2002-07-31 17:56:08


Web Design & Development Prowebshop