A terhesség ronthatja a mellrákos beteg állapotát

Egy újabb tanulmány szerint azoknak a mellrákos nők túlélése rosszabb, akik a rák felfedezésekor két éven belül terhesek voltak, mint azoknak, akik az ezt megelőző 5 évben nem estek teherbe.

terhesség, nők, mellrák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, rák, emlőrák, nÅ‘k, rosszindulatú daganat | The New York Times Health News Service   Medincorp

Ennek megfelelően a sebészi beavatkozás utáni kezelés megtervezésekor figyelembe kell venni a lezajlott terhességet is, mondta Niels Kroman, a dániai Hillerod kórházból. Az emlőrákkal diagnosztizált olyan nők aránya, akik két éven belül szültek,1,6%- szer nagyobb valószínúséggel haltak meg, mint azok a nők, akik több, mint öt évvel előbb szültek, állapították meg a kutatók 5652 45 évesnél fiatalabb emlőrákos dán nő anyagának feldolgozása után. A British Medical Journalban megjelent cikkben azt is közölték, hogy a fenti tény független volt attól, hogy mikor állapították meg a rákot, hogy a rák ráterjedt-e a nyirokcsomókra, vagy mekkora volt a kiterjedése.

Előző tanulmányok szerint minél fiatalabb volt az anya, amikor először szült, minél többször volt terhes, annál kevésbé valószínű, hogy mellrákja lesz. A kutatók úgy vélik, hogy ez hormonális változások eredménye, de ha már a tumor jelen van, ezek a hormonális változások a legrosszindulatúbb ráksejtek növekedését serkentik.

A tanulmányban szereplő nők többségét a mell teljes eltávolításával, vagy a daganat eltávolításával kezeltek. A magas rikzikójú csoport tagjai kiegészítésül kemoerápiát vagy sugárkezelést is kaptak. Az alacsony rizikócsoportból a teljes emlőeltávolítás után nem adtak sugárkezelést. A két éven belüli terhesség az alacsony és magas rizikójú csoportban is negatívan befolyásolta a túlélést. Általában a két éven belül szültek 41 %-a a diagnozis felállítása után 5 évvel meghalt, 54 %-a pedig 10 éven belül. Azok közül, akik két éven belül nem voltak terhesek, 22% volt a halálozás, illetve 10 éven belül 34 %.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| terhesség, nők, mellrák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, rák, emlőrák
2002-07-31 18:42:39


Web Design & Development Prowebshop