Jelentős fejlődés az emlőrák elleni oltóanyag kutatásában

SAN FRANCISCO - A San Francisco-i Kalifornia Egyetem (UCSF) kutatói szerint az általuk kifejlesztett oltóanyag sikeresnek bizonyulhat az emlőrák elleni küzdelemben.

A oltóanyag a rákelőző stádiumban lévő tumorokban közös, speciális fehérjére van hatással. Az Egyesült Államokban évente mintegy 180 ezer nőnél állapítanak meg emlőrákot; a diagnózisok 10-15 százaléka a korai szakban történik.

Az új vakcinával beoltott egerek antitesteket kezdtek el termelni, és kevesebb rákos daganatos eset fordult elő közöttük, nyilatkozta dr. Laura Esserman, az egyetem emlőrák központjának igazgatója, neves specialista. A vizsgálatok szerint a oltóanyag képes megelőzni, hogy a rosszindulatú fázist megelőző korai elváltozások valódi malignus tumorokká váljanak, mondta dr. Esserman. A kutató a San Antonióban már két évtizede rendszeresen megrendezett emlőrák-szimpóziumon ismertette kutatásai eredményét. "Szerintünk a minél korábbi diagnózis a oltóanyag alkalmazásának legideálisabb időpontja is," jelentette ki a kaliforniai kutatónő.

A rákelőző stádiumban lévő nők közül nem mindenkinél fejlődik ki valódi emlőrák. A betegek, amint megtudják, hogy emlődaganatuk van, még ha korai szakaszban is, sajnos túl gyakran választják a legradikálisabb beavatkozást, a mastectomiát. Egy olyan oltóanyaggal, amely képes a rák kifejlődését ebben a korai stádiumban megállítani, sokkal ritkábban lenne műtétre szükség, szögezte le dr. Esserman. A kutató nagyon reméli, hogy mielőbb megkapja az engedélyt a oltóanyag embereken történő vizsgálatára, melyre három éven belül sor kerülhet.

A többi, általában fertőző betegségek elleni védőoltásokkal szemben a rák elleni oltóanyagok már egy kialakult betegség ellen hatnak, és a kórfolyamat terjedésének megállításával biztosítanak hosszabb túlélést. Ez az oltóanyag csak az egyike azoknak, amelyeket mostanában fejlesztenek ki az emlőrák ellen, és ha hatékonynak bizonyul, talán a későbbi stádiumokban is alkalmazni lehet majd, mondta dr. Esserman. A különböző fejlesztési programokban sok más rákvakcina szerepel, közöttük a halálos bőrdaganat, a melanoma elleni oltóanyag is.

Az American Cancer Society adatai szerint 1997-ben várhatóan 44 ezer amerikai nő hal meg emlőrák következtében.

Dr. Esserman csoportjának többek között tagja volt Brian Fendly (Genentech), dr. Michael Campbell (UCSF), dr. Theresa Lopez és Ruben Montez (UCSF, Sebészeti Tanszék).

Megjelent: The San Francisco Examiner

| oltóanyag, emlőrák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, rák, tumorelőző, stádium, vakcina, védőoltás, oltás, emlődaganat, mellrák
2002-07-31 19:09:58


Web Design & Development Prowebshop