Megkérdeztük: Mi a helyzet a tamoxifennel

Egy 13000 nő bevonásával készült országos felmérés szerint az emlőrák terápiájában már több mint két évtizede használt tamoxifen nem csupán kezelésre, de megelőzésre is jól alkalmazható. A vizsgálatban a betegség rizikója 45 százalékkal csökkent a gyógyszer hatására, ezért ma már a prevenciónak is a tamoxifen a legfontosabb fegyvere. Dr. Daniel Dubovsky, az atlantai St. Joseph Kórház onkológusa válaszolt kérdéseinkre.

K: Kik azok, akiknél hatékonyan használható a tamoxifen?

V: Mindenki, akiknél az emlőrák rizikója magas. Azok tehát, akiknek a rizikója megegyezik a 60 éves nőével - például egy 35 éves nő, akinek a családjában már előfordult a betegség, vagy azok, akiknél in situ lobuláris carcinoma (tehát helyben maradó, áttétek nélküli daganat) mutatható ki. Ha valaki nincs tisztában az egyéni kockázat mértékével, a döntés előtt részt kell vennie egy rizikóanalízisen.

K: A biztosítás fedezi a tamoxifen megelőzéssel járó költségeket?

V: Ebben nem vagyok teljesen biztos. A gyógyszert viszont jóváhagyta az FDA az emlőrák kezelésére, és én még egyetlen betegemtől sem hallottam, hogy a biztosítók ne vállalták volna a többletköltségeket.

(Az amerikai egészségbiztosítók körében végzett felmérések szerint nem teljesen tisztázott, hogy a gyógyszer prevenciós célú alkalmazását is fedezniük kell-e. Ennek megfelelően a különböző társaságok különbözőképpen döntenek a kérdésben.)

K: Mennyi ideig kell szedni a gyógyszert a teljes hatás eléréséhez?

V: Nem tudjuk pontosan. Ez az egyik olyan kérdés, amelyre választ kerestünk ezzel az országos vizsgálattal. A jelenleg érvényes ajánlások szerint egy mellrákos nőnek a kiújulás megelőzésére 5 éven át kell szednie a gyógyszert. Ma még korai lenne bármilyen más ajánlás kidolgozása.

K: És kik azok, akiknek semmiképpen nem adható tamoxifen?

V: Akiknek tüdőembóliájuk volt, vagy a nincs rendjén a véralvadásuk. Méhnyálkahártya-daganat családi előfordulása esetén is nagy a rizikója a gyógyszer használatának.

K: Van olyan másik gyógyszer, ami legalább annyira hatásos, mint a tamoxifen?

V: Lehetnek ilyen gyógyszerek. Egy sor újgenerációs gyógyszer jelent meg nemrégiben, amelyek hatékonyságát a közeljövőben fogják vizsgálni. Természetesen csupán feltételezni tudjuk, hogy van alternatíva, az országos vizsgálat eredményei alapján viszont a tamoxifenről biztosan állíthatjuk, hogy hatásos. És ez még csak a kezdet.

K: Ha tanácsot kellene adnia egy mellrákos nőnek, akit személyesen ismer vagy szeret, mi lenne az?

V: Ami a legfontosabb: a tamoxifen csak egy része az orvostudomány vívmányainak, és egy modern nőnek ismernie kell az egészségét érintő kérdéseket. Ismernie kell a rizikófaktorokat. Ismernie kell a családi kórtörténetet. Sokat kell mozognia, egészségesen kell táplálkoznia, nem szabad innia és dohányoznia. Ha pedig arra kerül a sor, hogy a tamoxifenhez hasonló gyógyszereket kell szednie, akkor ezt is be kell illesztenie az életébe.

Megjelent: Cox News Service

| tamoxifen, gyógyszer, rizikó, egészségbiztosítók, mellrák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, emlőrák, rizikófaktor
2002-07-31 20:36:34


data-full-width-responsive="true">