Sokat vár az orvostársadalom az új mellrákellenőrzésektől

WASHINGTON - A mellrák-diagnosztika legújabb módszereinek köszönhetően az orvosok képesek hamarabb felismerni a betegséget, és azt is könnyebben eldönthetik, hogy milyen kezelést alkalmazzanak. A téma újdonságairól az American College of Radiology 28. Mellrák Konferenciáján sok szó esett.

A szakértők egyetértettek abban, hogy az új eljárások miatt csökkenhet a biopsziák száma, jelentette ki dr. Stephen A. Feig, aki a philadelphiai Thomas Jefferson Egyetem klinikájának szűrőközpontját vezeti.

A digitális mammográfia például olyan képalkotást tesz lehetővé, amellyel a hagyományos röntgensugaras módszernél részletesebb képet kap a radiológus. A digitális technika segítségével számítógépes elemzőprogramok is alkalmazhatók, tette hozzá dr. Feig.

A digitális képeken a szakértők sokkal közelebbről vizsgálhatják meg az abnormális területeket, és így az is könnyebben megállapítható, ha az elváltozást jóindulatú jelenség - fibrózis vagy ciszta - okozza. Ilyen esetekben szövetvizsgálatra nincs is szükség, mondta a philadelphiai szakember.

Egy másik eljárással, a pozitronemissziós tomográfiával a szakértők azonosíthatják azokat a területeket, amelyeknek fokozottabb a vércukor-felhasználása. A pozitronemissziós technikát általában az agy vizsgálatára használják, de a tomográf képes kimutatni a nagy anyagcserét folytató tumorokat is, így például a mellrákot is, tudtuk meg dr. Richard L. Wahltól, az Ann Arbor-i Michigan Egyetem belgyógyász-radiológus professzorától.

Ez a technika "rendkívül ígéretes eszköze" az emlőrák diagnosztizálásának, és ami talán még fontosabb, arra is képes, hogy meghatározza annak a lehetőségeit, hogy a tumor esetleg milyen áttéteket képezhet.

Egy újabb képalkotó rendszer, a mágnesrezonanciás vizsgálat még a kisebb tumorokat is kimutatja, amelyeket azután mammográfiával ellenőrzünk, mondta dr. Susan Greenstein Orel, a Pennsylvania Egyetem klinikájának radiológiaprofesszora.

A mágnesrezonancia segítségével a daganat méretei jobban meghatározhatók, mint a hagyományos mammográfiával, tette hozzá dr. Greenstein Orel. Ennek segítségével a betegek jobb el tudják dönteni, hogy totális melleltávolítást vagy egy részleges műtétet válasszanak.

A fenti módszerek mindegyike sokkal drágább, mint a mammográfia, és eddig még nem készültek olyan vizsgálatok, hogy a költségcsökkentés, amit a biopszia kiváltásával érnek el, ellensúlyozza-e a magasabb költségeket.

A kutatók egyúttal arra hívták fel a figyelmet, hogy még rengeteg kérdés megválaszolatlan, például hogy mikor és hogyan a leghatékonyabb a fenti módszerek használata.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| mellrák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, tumorellenőrzés, emlőrák, mammográfia, szűrés, pozitronemissziós, technika, MRI, mágnesrezonancia
2002-07-31 20:40:55


Web Design & Development Prowebshop