Jóváhagyták a Xelodát az emlőrák kezelésére

WASHINGTON - A Roche Holding megkapta az amerikai kormány élelmiszer- és gyógyszeripari hivatalától (FDA) az engedélyt Xeolda nevű gyógyszerének amerikai forgalmazására. A készítmény a korábban kemoterápiával kezelt mellrákos betegek számára enyhébb terápiát ígér.

gyógyszer, emlőrák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, Xeloda, kemoterápia, FDA, mellrák, Roche, Holding, rosszindulatú daganat | The New York Times Health News Service   Medincorp | Reed, K.

"A Xeloda engedélyezésével az előrehaladott stádiumban lévő amerikai mellrákos nők végre másfajta kezelést is választhatnak," jelentették ki a hivatalnál a döntés nyilvánosságra hozatalakor.

A gyógyszert gyorsított eljárással engedélyezték, ami arra kötelezni a gyártót, hogy a piaci bevezetést követően is folytassa a teszteléseket a pontos hatások kimutatására.

A pozitív döntés senkit sem ért váratlanul, hiszen az FDA tanácsadói márciusban már javasolták engedélyezésre a készítményt azon nők számára, akiknél más módszerrel nem értek el eredményeket. A bizottság tagjai akkor úgy nyilatkoztak, hogy nem volt egyszerű feladat a gyógyszer hatékonyságának ellenőrzése, de a mellrákos nők sajnos igen kevés lehetőség közül válogathatnak.

Az FDA végül úgy engedélyezte a Xelodát, hogy csak előrehaladott stádiumú tumor esetén alkalmazható, ha a beteg állapotán a különféle kombinált eljárások - beleértve a Taxolos (Bristol-Myers Squibb) kemoterápiát - sem változtattak.

A Xeloda az első olyan gyógyszer, amely mentes a kemoterápiában megszokott súlyos mellékhatásoktól, így például a hajhullástól, a csontvelő-károsodásoktól vagy a hányástól, jelentette be a Roche még márciusban.

Az enyhébb mellékhatások miatt a Xeloda jó választás lehet azok számára, akiknek a szervezetét a rák már erősen legyengítette, és ezt még csak fokozták a kemoterápia toxikus velejárói.

A gyógyszer sokkal kisebb mértékben károsítja a beteg szervezetét, mivel a hatóanyagot a ráksejtek aktiválják, és így a sejtpusztító hatás csak a tumorszöveten belül érvényesül, tudtuk meg a gyártótól. Az egészséges szövetben a Xeloda alig tekinthető toxikusnak.

A Xeloda emellett sok más kemoterápiás szerrel ellentétben nem intravénás vagy shunt-ös, hanem per orális adagolású gyógyszer.

A Roche emellett a vastag- és végbéldaganatok kezelésre is kísérletezik a Xelodával, az eredmények pedig igen biztatók.

Megjelent: Bloomberg Business News

| gyógyszer, emlőrák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, Xeloda, kemoterápia, FDA, mellrák, Roche, Holding
2002-07-31 20:46:59


data-full-width-responsive="true">