Klinikai kísérleti fázisban egy új genetikai mellrákgyógyszer

AUSTIN, USA - Az orvosok nemegyszer figyelmeztették Lizette Colemant, hogy nem valami jók az életkilátásai. Az első mellrák elleni kezelése óta eltelt hét év során a betegség időnként kiújult, áttételek képződtek a csontjaiban, a májában és a tüdejében. Végül is azt mondta az orvosának, hogy nem akar élete hátralevő részében kemoterápiára járni, jobb megoldáshoz folyamodik.

mellrák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, gyógyszer, Herceptin, genetikai, tumorgyógyszer, klinikai, kísérleti, fázis, HER-2, rosszindulatú daganat | The New York Times Health News Service   Medincorp | Park, A.

"Úgy éreztem, hogy kemoteápiával sehova sem jutok" - mondta a 38 éves Westlake Hills-i Lizette. "Megállította a betegséget, ám az nem múlt el. Megmondtam az orvosnak, hogy majd én megkeresem a gyógymódot."

Júniusban, amikor egy természetgyógyász-kúrára jelentkezett a Bahamákra, hallott először a herceptinről, az első genetikus mellrák ellenes gyógyszerről. Késedelem nélkül elkezdte a kúrát és hetente utazott Houstonba, hogy az M.D. Anderson Cancer Centerben kipróbálják rajta a gyógyszert. A gyógyszer októberben került a patikák polcaira, teljesítve ezzel sok kétségbeesett nő óhaját, akik képtelenek voltak megbirkózni az egyre terjedő kórral.

"A szer a májamban levő daganat 1/10-ét eltüntette... hasonlóképpen a gerincemben is," - meséli Lizette Coleman, alig tudva leplezni hiperaktivitását, amit szintén a herceptinnek tulajdonít.

Nevét úgy sorsolták ki azok közül a nők közül, akik önként jelentkeztek, hogy elsőként próbálják ki rajtuk a herceptint. "Mindig megkérdezem az orvosomat, fog-e használni a gyógyszer, és ő azt mondja, fog."

A herceptin nem a mellrák csodagyógyszere, csak a betegek mintegy 1/4-énél hatásos, nem sokkal előzve meg más gyógyszereket.

Jelenleg csak azok a nők kaphatnak Herceptint, akiknek a rákjuk több sorozat kemoterápiás kezelés után is kiújult. Ám kibocsájtása mérföldkő a rákellenes gyógyszerek történetében, megnyitván az utat a további kutatás és fejlesztés előtt. Mostantól a géneket veszik célba.

"A rák jövőbeni kezelése a betegség genetikai szintjén történik majd, ami a megelőzést és a gyógyítást illeti," - mondta William Thames az austini Southwest Regional Cancer Center gyógyszertárának igazgatója.

"Már régóta vártunk erre a pillanatra" - jelentette ki dr. Rober Kerr, austini onkológus.

"Precedens-teremtő ez a szer,... és miután a rák molekuláris szerkezetének ismeretén alapul, merőben új módszer, ellentétben a sok régebbi eljárással, amelyek hatásossága, őszintén szólva vagy-vagy alapon dőlt el" - jelentette ki Richard Elledge, a San Antonió-i UT Health Science Center onkológus professzora.

A Herceptin nem az első genetikai rákellenes gyógyszer, de ezt készítették elő és várták a legjobban. Aktivisták, hivatalnokok és a világ néhány vezető mellrákra specializált onkológusa működött együtt a Genentech-kel, a gyógyszert előállító San Franciscó-i biotechnikai céggel, hogy minél hamarabb eljuthasson a betegekhez. Amikor szeptemberben a gyógyszer az FDA jóváhagyás küszöbén állt, az egyik újságíró a nemzeti televízióban mutatta be a gyógyszer előállításának történetét megörökítő könyvet, s a Genentech alkalmazottai készen álltak, hogy napi 24 órában képesek legyenek szállítani a szert az orvosoknak, még jóval a jelzett kibocsájtás előtt.

A herceptin története a 80-as évek elejére nyúlik vissza, amikor a tudósok azonosították a HER-2 nevű gént. Néhány nő mellszöveteiben a HER-2 túl sokat termel egy bizonyos fehérjéből, amely a sejtek osztódásáért feleős. Ha túl sok a fehérje,a sejtek gyorsabban szaporodnak a kelleténél, és veszélyes szintre növekedett rákos daganatokat okozhatnak. Az ilyen genetikai hibával született nőknél nagyobb valószínűséggel fejlődik ki a mellráknak egy olyan életveszélyes fajtája, amely fiatal korban támad és ellenálló a kemoterápiával szemben.

Miután fölfedezték a HER-2 által termelt fehérjét, a tudósok kikísérleteztek egy antitestet, amely a fehérjéhez tapadva blokkolja a sejtosztódásra adott parancsot. Azzal, hogy megszakítja a sejtek növekedésének folyamatát, az antitest lelassítja a mellrák előrehaladását, és alkalmasabbá teszi a betegséget a kemoterápia befogadására.

Sok orvos inti azonban a nőket, nehogy túlzott elvárásaik legyenek a herceptinnel szemben.

A HER-2 csak az egyike annak a számtalan génnek, amelyek a mellrák terjedésében szerepet játszanak, és csak a nők 25-30 százalékánál okoz túltermelést. A Genentech által herceptinnek nevezett antitest csak azoknál a nőknél hatásos, akiknél poztív a fehérje túltermelődési tesztje, és akiknél a megismételt kemoterápiás kezelés után is visszatért a rák.

"Voltak a programon dolgozók közül egyesek, akik túldramatizálták ezt az eseményt" - mondja Elledge professzor, aki dolgozott a szer klinikai tesztelésén.

Az orvosok meglehetősen szerénynek minősítik a herceptin klinikai eredményeit. Voltak, akik a szedése ellenére is meghaltak, másoknak mindössze néhány hónappal hosszabbította meg az életét. Mégis, akiknek szerencséjük volt, hogy szedhették, nem tagadják szinte misztikus hatását.

Amikor Marsha Geib már öt éve tünetmentes volt és az orvosok kezdték azt hinni, hogy kigyógyult a rákból, a kór újra jelentekezett a mellében és a mellhártyájában. A midlandi tanítónő újra meg újra megpróbálkozott a kemoterápiával, olyan kezelésekkel, ami vészes fogyáshoz vezetett, állandóan hányingere volt és zsibbadt a keze és a lába. A végén tolószékbe kényszerült.

Nemrégiben Marsha Geib először kapott herceptint a midlandi Allison Cancer Centerben, abban a reményben, hogy segít rajta a gyógyszer. De legalábbis kevesebb és enyhébb mellékhatása van.

"Van három gyerekem, itt kell lennem" - mondta a 48 éves tanítónő. "Valóban úgy érzem, ez az igazi gyógyszer, és sokunknak fog segíteni, hogy átvészeljük ezeket a nehéz időket."

Megjelent: Cox News Service

| mellrák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, gyógyszer, herceptin, genetikai, mellrák, tumorgyógyszer, klinikai, kísérleti, fázis, HER-2
2002-07-31 22:11:36


data-full-width-responsive="true">