A genetikai teszt szerepe fiatal nők mellrákjának kezelésében

PHOENIX, USA - A mellrákos fiatal nőknek ajánlatos lenne elvégeztetniük egy olyan tesztet, ami által kimutatható az a génmutáció, amely valószínűsíti, hogy kifejlődhet-e még egy rákos csomó ugyanabban a mellben, derült ki egy Phoenixben, az American Society for Therapeutic Radiology and Oncology 40. éves konferenciáján felolvasott tanulmányból.

mellrák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, fiatal, nők, BRCA1, rák, BRCA2, genetikai, teszt, emlőrák, rosszindulatú daganat, nÅ‘k | The New York Times Health News Service   Medincorp | Christensen, D.

A 28 40 év alatti mellrákos nő között abból a 12-ből, akiknél ugyanabban a mellben találtak újabb csomót a kezelés után is, 43 százaléknál pozitív volt a BRCA1 vagy a BRCA2 géntesztje.

A 14 közül akiknél nem jelentkezett visszatérő rák, csupán egynél volt pozitív valamelyik teszt eredménye.

Mindkét csoportnak hasonló volt a mellrákot tekintve a családi előtörténetük.

A BRCA1 éa BRCA2 elsősorban a mellrák rizikófaktorai, ám ennek a két génnek a jelenlétét csak most kapcsolták össze a rák kiújulásával, jelentette a tanulmány vezető szerzője, dr. Bruce C. Turner, a New Haven-i Yale University School of Medicine radiológus terapeutája.

A kiújult rákos nők közül azok, akiknél jelen volt a BRCA1 vagy BRCA2 génmutáció, majdnem 9 évvel az első kezelés után jelentkezett a rák ugyanabban a mellben, míg akiknél nincsenek meg ezek a gének, már 5,5 év után diagnosztizálható volt a betegség. Ez arra utalhat, hogy a "kiújulás" valószínűleg egy új rákos megbetegedés.

Azoknál a fiatal nőknél akiknél ugyanabban a mellben újult ki a rák, nagyobb valószínűséggel van jelen a BRCA1 vagy BRCA2 gén, mint az idősebbeknél, akiknél ún. lokális visszatérés jelentkezett.

Az idősebbeknél (41 és 50 év között) 15-ből csak egynél volt jelen vagy a BRCA1 vagy a BRCA2 gén, míg az 51 fölöttieknél ez az arány 10-ből egy.

Turner szerint a mellrákkal kezelt nők mintegy 10-15 százalékánál ugyanabban a mellben újul ki a rák. Az első tumor méretét és agresszivitását is figyelembe véve a fiatal nők esetében gyakoribb ez az előfordulás.

Dr. Turner tanulmánya azt sugallja, hogy ennek a megnövekedett kockázatnak az oka részben valamely génmutáció lehet, és hogy amit eddig a betegség kiújulásának hittek, az valószínűleg inkább egy új rákos daganat.

Ebből az következik, hogy "a hagyományos terápiával kezelt fiatal mellrákos nőknél meggondolandó a BRCA1 és BRCA2 tesztelés, hogy könnyebben lehessen dönteni a kezelésről" - tette hozzá dr. Turner.

"Ez egy igen hasznos ötlet, mi rutinszerűen alkalmazzuk a 36 év alatti betegeinknél" - mondja dr. Anne de la Rochefordiere, a párizsi Curie Intézet sugárkezeléssel foglalkozó onkológusa.

Kijelentette, hogy "azokban az intézetekben, ahol erre megfelelő kapacitás van, a mellrákos fiatal nők ezirányú szűrését kötelezővé kellene tenni, más intézetekben pedig gyakori és igen alapos kontroll szükséges."

Hozzátette még, hogy a következő lépés annak a kiderítése, vajon a mellrákos és a génmutációval rendelkező fiatal nőknél alkalmazott agresszívabb terápia - egy vagy akár két mell lévétele - meg tudja-e akadályozni a rák kiújulását vagy az újabb rákos daganat kialakulását.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| mellrák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, fiatal, nők, BRCA1, rák, BRCA2, genetikai, teszt, emlőrák
2002-07-31 22:20:16


Web Design & Development Prowebshop