Butikok Ohióban a mellműtéten átesett betegek részére

DAYTON, USA - Az átváltozás azonnal meghozta hatását.

Pat Motter depressziós és zavart volt, amikor három éve átlépte a kis üzlet küszöbét, ám egy óra múlva már "csinosnak és nőiesnek" érezte magát. "Újra magam vagyok" - mondta.

Az asszonynak 1995-ben vették le a mellét, és visszaemlékszik, mennyire rettegett attól, hogy el kelljen mennie egy boltba, hogy protézist vásároljon.

"Gyűlöltem ide belépni, és nem akartam nekik megmutatni, mi történt velem" - emlékezett vissza a múlt héten, amikor, mint évente egyszer mindig, felkereste a butikot.

"Először zavarban voltam, hogy műmellet kapok, de mindenki olyan kedves és megértő volt. Miután rájöttem, hogy a hölgy, aki segített felpróbálni, szintén átesett egy ilyen műtéten, azonnal nyugodtabb lettem."

Patet ez a pozitív élmény Daytonban, a Silhouette's For Women nevű kis boltban érte, ahol a mellműtéten átesett nők számára árulnak fehérneműt.

Maga az üzlet és tulajdonosai, eladói mind egyfajta új hozzáállást képviselnek azokhoz, akiknek mell-levétel utáni segédeszközökre - protézisre, melltartóra vagy fürdőruhára - van szükségük.

Az American Cancer Society becslése szerint 1998 folyamán 178 700 új mellrák-esetet diagnosztizálnak az Egyesült Államokban. Csak Ohio államban évente több mint 7000 az új esetek száma.

Az évek során azonban hatalmas változások történtek mind a hozzáállás mind a választék területén. Mivel a betegséget egyre korábbi stádiumban fedezik fel és egyre több a sikeres kezelés, mind több nő hallatja hangját és juttatja kifejezésre igényeit.

Számtalan régi rémtörténet forog közszájon. Évekkel ezelőtt a nők harisnyanadrágokat, zoknikat vagy rizst tömtek a melltartójukba. Sokan emlékeznek vissza arra is, amikor egy férfi eladónak kellett átnyújtaniuk a protézis receptjét a melltartó méretével, aki aztán odalökött eléjük egy dobozt és azt mondta: "Ez biztos megteszi."

Egyesek szerint a régi protézisek olyanok voltak, mint egy rózsaszín gumilabda vagy egy nagy kacsatojás.

Eileen Tracy, a centerville-i A Natural Look nevű bolt tulajdonosa a polcon tart egy ilyen régi protézist is, dísznek.

"Ezen látszik, milyen messzire jutottunk" - mondja, amikor megmutatja a kemény, súlyos tárgyat.

Az a sok kellemetlen, sokszor traumatikus élmény már a múlté. Manapság a nők mind a választék, mint a kiszolgálás szempontjából a legjobbat kapják.

Van egy természetesnek ható - és a viselése is az - protézis, amelyik minden típusú műtét után jó, minden méretben és formában kapható. A modellek, melyeknek ára 250-400 dollár között mozog, különféle bőrszínben is kiválaszthatók, orvosi szilikonból készültek és hihetetlenül természetes érzés a viselésük.

A protézis nemcsak a külső miatt fontos, hanem a test egyensúlya szempontjából is, egyenesen tartja a vállat és a gerincet, s a mellkas védelméül is szolgál.

Kaphatók puha, műszállal töltött pótlások is a műtét utáni első hetekre, és olyan mellnagyobbítók is, amelyek azoknak ajánlják, akiknek csak csomót távolítottak el a melléből. Akik nem szeretnének nehezebbek lenni, külön kaphatók pehelykönnyű protézisek is, úszóknak pedig olyanok, amiket speciálisan a vízben lehet használni. Kívánatra külön mellbimbókat is készítenek, ha a ruha anyaga megkívánja.

Az olyan mozgékony nőknek, akik biztosak akarnak lenni abban, hogy protézisük nem mozdul el a helyéről, a formákat Velcro nevű anyaggal rögzítik, amit néhány hetente cserélnek, ezeket a fajtákat hagyományos melltartóval lehet viselni.

Egy másik újdonság: a mellformának folyékony szilikonból készült hátsó pántja van, átfogja a mellkast és természetes mozgást enged. Továbbfejlesztett változata lesz az öntapadó protézis.

A biztosítótársaságok általában kétévente fedezik egy új protézis árát, a műtét után használatosakét pedig évente.

Vannak különleges melltartók zsebbel a mellforma számára, ezek hagyományosabb szabásúak a vállvonalban és teltebbek a hónaljnál. Számtalan csinos változatban kaphatók, még fűzőszabásúak is.

A különleges fürdőruhák is divatosabbak lettek, éles kontrasztban állnak a régi, ún. "műtős fördőruhákkal". Van pehelykönnyű, beépített mellformával kapható fürdőruha is.

Némelyik üzlet, mint pl. a Silhouette's tart parókát, kalapot és turbánt is a kemoterápián átesettek számára.

"Az ilyen kalapok például hátul a nyakszirten mélyebbre vannak szabva" - magyarázza a tulajdonosnő, Brenda Mitchell. "Erre a célra nem jó a baseballsapka."

Az 50 éves Sandra Dulaney-től nem állt távol, hogy parókát hordjon a kemoterápia után, mert fodrászként dolgozott.

"Az eredeti hajam nagyon vékony szálú, így kihasználtam az alkalmat, hogy dúsabb, hosszabbszálú parókát válasszak és megváltoztassam ezáltal a külsőmet" - mondja Sandra.

Az eladók szerint a legtöbb nő az eredeti hajszínéhez és frizurájához leginkább hasonlító parókát választ.

A Silhouette's-ben a szintetikus anyagból készült paróka, amelyet csak ritkán kell mosni, 80-160 dollárba kerül, míg a természetes emberi hajból készültek - amelyeket rendszeresen kell berakni és fésülni - ára 300-500 dollár.

Lehet, hogy egy nőnek arra is szüksége lesz, hogy a sminkjén is változtasson a kezelés alatt.

"Sok nőnek lesz érzékeny a bőre kemoterápia és a sugárkezelés alatt" - magyarázza Raye Payne az American Cancer Society "Nézz ki jól, érezd magad jobban" programjának koordinátora.

A kozmetológusok tanácsain kívül a havi találkozókon a vezető kozmetikai cégek ingyenes és biztonságos kozmetikai szerekkel ajándékoznak meg bárkit, aki valamilyen rákterápiában részesül.

A szakmában dolgozók egyetértenek abban, hogy egyetlen nő se járjon protézis, speciális melltartó vagy paróka nélkül. Nagykereskedők és az American Cancer Society a rászorulókat és akiknek nincs biztosításuk, ellátja műtét utáni protézissel.

A sok új termék azért jelentős, mert hozzájárul ahhoz, hogy egy nő újra normálisnak érezhesse magát és visszatérjen az életbe.

Pat Motter mosolyogva így fejezi be az interjút: "Már nem érzem magam annyira másnak, mint a többi nő."

Megjelent: Cox News Service

| protézis, mellműtét, melltartó, American, Cancer, Society, mellprotézis, emlőprotézis, emlőeltávolítás, mellrák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, emlőrák
2002-07-31 22:23:33
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop