Az étrend szerepe a mellrák kockázatának csökkentésében

Dr. Bob Arnot, az NBC News egészségügyi osztályának vezetője, orvos-riporter, "hírszerző"-nek titulálja magát, olyan valakinek, aki azonnal ráharap a lényegbevágó kutatásokra, amelynek azonnali hatása van az emberek életére.

étrend, diéta, mellrák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, emlőrák, táplálkozás, rák, rosszindulatú daganat | The New York Times Health News Service   Medincorp | Karkab, B.

De amikor kiderült, hogy az anyósának mellrákja van, és felesége megkérdezte tőle, mit tehet ő, hogy elkerülje az anyja sorsát, dr. Arnot tanácstalan volt.

"Elmondtam neki az általános rizikófaktorokat, mint a korai menstruáció és a kései menopauza, az anya kora a szülések idején" - mondta az orvos. "Természetesen beszéltem neki a mell önvizsgálatáról és a mammográfiáról mint a korai stádium felismerésének lehetőségeiről. De ezeken túl, azt gondoltam, semmit nem tehet."

Ám Courtney Arnot-t nem elégítette ki a válasz.

"Megkérdezte tőlem: 'Ez minden, amit mondani tudsz? Semmi ötleted nincsen? Nézd, te vagy az orvos-riporter, találd ki!'"

A kihívás felfedezőútra ösztökélte dr. Arnot-t, aki tapasztalatait legújabb könyvében összegezte, melynek címe: "Mellrák-megelőző étrend: Hatásos ételek, táplálékkiegészítők és gyógyszerek, amelyek megmenthetik az életed" (Little Brown kiadó).

"Magam sem gondoltam, hogy ennyi anyagot találok, azt hittem, csak a sötétben fogok tapogatózni" - emlékszik vissza dr. Arnot. "És akkor szó szerint cikkek ezreit találtam például a szójáról és más ételekről és arról, hogyan segítenek megelőzni a mellrákot."

A nagy áttörés a "kemoprevencióban" - a rák olyan vegyi kezelése, ami elsősorban a megelőzésből áll - tavaly tavasszal következett be, meséli dr. Arnot, amikor kimutatták, hogy a tamoxifen 45 százalékkal csökkenti a mellrák kifejlődését az erősen veszélyeztetett csoportba tartozó nőknél. Nem egész egy hónap múlva, a raloxifen szedésével ez az arány 79 százalék lett.

"A legnagyobb veszélyt az ösztrogén jeleni, aminek egy nő az élete során ki van téve" - mondta dr. Arnot. "Úgy tekintünk az ösztrogénre, mint a mellrák tüzelőanyagára. Nem tudjuk, mi okozza, mi indítja be a folyamatot, de azt tudjuk, hogy a mell tele van ösztrogén-receptorokkal, és amikor túl sok ösztrogén éri el ezeket a receptorokat, növekedésnek indulnak a potenciálisan rákos sejtek."

A tamoxifen és a raloxifen azért működnek hatásosan, mert képesek blokkolni az ösztrogén útját a mellbe. Azonban mindkettőnek vannak mellékhatásai, bár a raloxifennek kevesebb.

Azok számára, akik nem akarják szedni a gyógyszerek valamelyikét, vagy még többet kívánnak tenni egészségükért, jó hír, hogy vannak bizonyos ételek, amelyek szintén képesek erre a blokkoló hatásra. Ilyenek pl. a szója és a lenmag.

A statisztikákból kiderült, hogy a kínai nőknél, akik lényegesen több szóját fogyasztanak, mint amerikai társnőik, 80 százalékkal kevesebb a mellrák előfordulása. Dr. Arnot és családja ma már szójaturmixszal kezdi a napot.

  • A lenmagot őrölve narancsléhez, joghurthoz vagy salátákhoz lehet adni. Az ajánlott mennyiség szójából napi 35-60 gramm, lenmagból 25 gramm.
  • Egyéb, a könyvben fellelhető ajánlatok:
  • Fogyasszunk egészségesebb zsírokat. Kerüljük a legtöbb növényi olajban fellelhető omega-6 és többszörösen telítetlen zsírsavakat. Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint a többszörösen telítetlen zsírok 69 százalékkal megnövelik a mellrák kialakulásának kockázatát. Használjunk "egészséges" zsírokat, mint pl. a halban található omega-3 vagy a szójaolajban fellelhető omega-9 zsírok.
  • Fogyasszunk keresztesvirágúakat, ilyenek a brokkoli, a káposzta és a karfiol.
  • A felsőtestet ne engedjük elhízni vagy fogyjunk le.
  • Együnk több rostot. A rostok elzárják az ösztrogén útját. Törekedjünk a napi 35-60 gramm rost fogyasztására. Jó forrás a bab és a teljes őrlésű gabonafélék, ám a mennyiséget csak fokozatosan növeljük.
  • Korlátozzuk az alkoholfogyasztást.
  • Heti több órát töltsünk sportolással, mozgással. 6 kilónál többel ne térjünk el ideális testsúlyunktól.

Dr. Arnot újfajta megközelítéseket ajánl a premenopauza és a posztmenopauza időszakára csakúgy, mint a gyógyult mellrákosoknak.

Könyvében helyt kaptak az ázsiai és a mediterrán konyha receptjei is, amelyek hasznosnak bizonyultak a mellrák megelőzésére.

"Változik maga a stratégia is, mert változik a rizikó és az életkor is" - magyarázza dr. Arnot. "Valahányszor új étrendet vezetünk be, ajánlatos előtte az orvossal vagy valamelyik rákmegelőző központ munkatársaival megbeszélni, helyes-e az új lépésünk."

Sally Scroggs, houstoni dietetikus és táplálkozástudományi szakember egyetért azzal, hogy fontos az egyénre szabott tanácsadás.

"Rengeteg mindent lehet olvasni az étrendről és a megelőzésről, nagyon érdekes terület ez, mondja a szakember, aki a texasi egyetem rákmegelőző osztályán dolgozik. "Nagyon szeretnék együtt dolgozni az emberekkel, hogy helyesen tudják értelmezni a könyvekben olvasottakat" - mondja. "A legújabb kutatások kimutatták, hogy a mellrákos esetek 33-50 százaléka helyes étrenddel megelőzhető."

Dr. Arnot szerint a fő stratégia ez: Ha ma valamit tehetsz a megelőzés érdekében, miért nem teszed meg?

"Tudják, semmiképpen nem árthat, és meggyőző bizonyítékok állnak rendelkezésre arra nézve, hogy segíthet" - mondja. "Lehet, hogy beletelik 10-15 évbe, amíg a kutatók mindent pontosan megtudtak a szójáról meg a halról meg a többiről, de van egy csomó megbízható adatunk. Tegyük meg otthon addig is, ami megtehető."

Megjelent: The Houston Chronicle

| étrend, diéta, mellrák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, emlőrák, táplálkozás, rák
2002-07-31 22:30:05
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop