Az FDA jóváhagyta a mellrák géntesztjét

DOWNERS GROVE, USA - a Vysis Inc. bejelentette, hogy elnyerte az FDA jóváhagyását a mellrákos betegek genetikai elváltozásának kimutatására.

mellrák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, HER-2, FDA, Herceptin, genetikai, elváltozás, génteszt, emlőrák, rosszindulatú daganat | The New York Times Health News Service   Medincorp | Reed, K.

Az FDA elfogadta a PathVysion Her-2 DNA Probe Kit nevű tesztcsomagot a Her-2 amplifikáció néven ismert speciális genetikai rendellenesség kimutatására. Az ilyen betegeknél a kór virulensebb formái mutatkoznak.

Évente mintegy 180 ezer új mellrákos esetet diagnosztizálnak. A Vysis-tesztet először újonnan diagnosztizált betegeknél kívánják alkalmazni, hogy segítsenek eldönteni az orvosnak, milyen kezelést alkalmazzon az adott esetben. Elemzők szerint a teszt esetenként alkalmas lehet a betegség előrehaladottabb fázisaiban levő nőknél is, akik vállalták, hogy kipróbálják a Genetech Inc. új, Herceptin nevű gyógyszerét.

"Elvben minden egyes mellrákos beteget tesztelni kellene" mondta Jonas Alsenas, a New York-i ING Baring, Furman Selz analitikusa.

A Vysis-teszt azért fontos a mellrákos betegek számára, mert a kutatásokból kiderült, hogy azoknál a nőknél, akiknél a teszt által kimutatott gén duplán fordul elő, nagyobb a valószínűsége annak, hogy sikeresen alkalmazhatók náluk az agresszív kemoterápia bizonyos formái. A genetikai elváltozást nem mutató nőkre azonban semmi hatással sincsenek a durvább kemoterápiás kezelések. Ez azt jelenti, hogy döntő fontossága van a kezelés meghatározásában a beteg genetikai állományának ismerete.

Az ún. Her-2 gén szabja meg, mennyi Her-2 fehérjét termelnek a sejtek. A túl nagy mennyiségű fehérje fellobbantja a tumor gyorsított növekedését, a betegség így nehezebben kezelhetővé válik és felmerül a kiújulás kockázata.

A Genetch Herceptin nevű terméke, amelyet szeptemberben fogadtak el, és évi 300 millió dolláros forgalmat várnak tőle, a fehérjét veszi célba. Majdnem teljesen mentes az eddig használatos kezelések minden ismert mellékhatástól, mint pl. a hajhullás és a hányinger.

A Herceptin, amely egy különlegesen irányított antitest, a Her-2 fehérjéhez kötődik és csupán 30 százalékban hatásos azoknál a nőknél, akiknek génjei fokozott fehérjetermelésre ösztönzik a szervezetet.

A Herceptint jelenleg nem használják olyan esetekben, amikor a mellrák áttételeket képzett vagy kiterjedt más szervekre. A Genetech ennek ellenére keresi a lehetőségét a szer szélesebb körű használatának, valamint bejelentette, hogy szándékában áll kipróbálni más -- tüdő- és gyomorrákos -- esetekben is, ahol a Her-2 fehérje szintén szerepet játszik.

A Vysis-teszt végső soron versenyben van egy másik, a Dako A/S Her-2 tesztjével, egy analitikusok szerint 200 milliós piaci részesedésért.

A Dako tesztjét a Genetech munkatársaival együttműködve dolgozták ki és ugyanaznap fogadták el, mint a Herceptint, a biotech gyógyszerrel való együttes használatra. A két teszt különféleképpen méri Her-2-t, az orvosok valószínűleg azért próbálják ki a Vysis-tesztet, mert az a híre, hogy következetesebb, jelentették ki az elemzők.

A Vyzis-teszt fénykibocsájtó molekulák segítségével jelöl meg bizonyos géneket a tumoros sejtek magjában. Elvileg a teszt a túlzott mennyiségű Her-2 fehérjét okozó bűnöst keresi, míg Dako tesztje azt méri, mennyi fölösleges fehérje termelődik a genetikai elváltozás miatt.

Megjelent: Bloomberg Business News

| mellrák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, Her-2, FDA, Herceptin, genetikai, elváltozás, tumor, génteszt, emlőrák
2002-07-31 23:06:50


Az éjszakai műszak és a mellrák

Nem növeli a mellrák kockázatát az éjszakai műszak - derítették ki egy nagyszabású, tíz éven át tartó kutatásban a londoni Rákkutató Intézet szakemberei, akik a B...


Hogyan vizsgáljuk meg helyesen a mellet?

Csak 5 perc és elég, hogy a félelem és szorongás elillanjon. Havonta egyszer minden hölgynek meg kellene vizsgálnia saját mellét. Erre a legalkalmasabb a menstruá...


Ritka áttörés a mellrák kezelésében

Ritka áttörés, melyet azonnal a klinikai gyakorlatban is alkalmazni fognak: korai stádiumú emlőrákos esetekben nincs szükség kemoterápiára. A tanulmányt az American Soc...


A mellrák áttétek elpusztítása

A mellrák halálozás 90%-áért a metastasisok felelősek. A tudósok sokáig nem értették, hogyan rejtőzhetnek a ráksejtek éveken, néha évtizedeken át "alvó állapotban...


A központi óra megzavarása és az emlőrák

Régóta ismert, hogy a BRCA1 és a BRCA2 génmutációk az emlőrák fokozott kockázatával járnak. A Texas-i állatorvos-tudományi egyetem (CVM) kutatói azonosítottak egy m...


data-full-width-responsive="true">