Orvosi hírek: mellvizsgálat, vérellátás, ágynyugalom

Azoknak a nőknek, akiknél a biopsziás vizsgálat során a mellszövetben mikroszkopikus elváltozást (úgynevezett radiális heget) észlelnek, mintegy 90 százalékkal nagyobb az esélyük arra, hogy a későbbiekben mellrákot kapjanak, derült ki két bostoni kórház vizsgálataiból.

radialis, heg, biopszia, emlőrák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, mellrák, rosszindulatú daganat | The New York Times Health News Service   Medincorp | Howe, P. J.

A Beth Israel Deaconess Medical Center és a Brigham and Women's Hospital kutatói dr. Timothy W. Jacobs vezetésével 1396 nő szövetmintáját ellenőrizték le; az alanyok a nővérek országos egészségügyi felmérésében vettek részt.

A vizsgált nők közül 99-nél észlelték az elváltozást, és közülük 33 százaléknál ki is fejlődött a mellrák, míg a radiális heg nélküli nőknek csak 17 százalékánál. A rizikót tovább növelte a "nagyobb vagy többszörös radiális hegek jelenléte," olvasható a kutatók cikkében, amelyet a The New England Journal of Medicine közölt le.

Az orvosok még nem tudják, miként fejlődnek ki a radiális hegek, amelyek mikroszkóp nélkül nem láthatók a biopszia során. Nadine Tung, a Beth Israel rákprevenciós programjának igazgatója elmondta, hogy a tanulmány alapján "a radiális hegek jelenlétét ezután be kell venni a patológiai jelentésekbe", így az ilyennel rendelkező nők és orvosaik jobban odafigyelhetnek a mammográfiás és más vizsgálatoknál.

Vérellátás

Az amerikai vérellátás helyzete az elmúlt évtizedben olyan mértékben javult, hogy ma már a HIV- vagy hepatitis-fertőzött vér transzfúziójának esélye parányi töredéke a 15 vagy 25 évvel ezelőttinek.

Dr. Lawrence T. Goodnough, a St. Louis-i Barnes-Jewish Hospital transzfúziós igazgatója és a Washington University professzora munkatársaival 120 újabb keletű tanulmányt vizsgált át a The New England Journal of Medicine számára készített jelentéshez. Az adatok azt mutatják, hogy a vér minősége nagyban javult a rizikós donorok jobb szűrésével, a vér hatékonyabb ellenőrzésével és a térítéses véradás 1979-es megszüntetésével.

Valójában a transzfúziót kapó betegeknek sokkal nagyobb az esélye arra, hogy rossz típusú vagy baktériumfertőzött vért kapjanak, mint hogy a donorban jelen lévő vírus fertőzze meg őket, mondta dr. Goodnough.

A transzfúziós HIV-fertőzés esélye jelenleg 1:800000, szemben azzal, hogy a 80-as évek elején egyes közösségekben ez még 1:100 volt. A hepatitis-fertőzésnek a 70-es években még majdnem 20 százalékos esélye mára 1:60000 lett. Az évi 12 millió egységnyi amerikai vértanszfúzió mellett pedig az egy egységre számított halálozás veszélye kevesebb mint 1:1000000.

Ágynyugalom

A Medicare által biztosított időskorú amerikai polgárok egyharmadának "komoly nehézségei" vannak az orvosi információk megértésében, ideértve a betegtájékoztatókat vagy a műtét előtti tájékoztatókat, derült ki a Journal of the American Medical Association cikkéből.

A Prudential HealthCare Medicare munkatársai által készített felmérésben 3260 időskorú vett részt Clevelandben, Houstonban és Floridában. A tanulmány írói szerint pontosabban meg kellene határozni azokat, akik nehezen értik meg az orvosi tájékoztatást, és akiknek grafikus vagy videósegítséget kell nyújtani ehhez...

Az ülőidegzsábára leggyakrabban ágynyugalmat rendelnek az orvosok, ám ez semmivel sem hatékonyabb, mint a "figyelmes várakozás", állítják holland kutatók a New England Journal egyik cikkében. Összesen 183 isiászos férfinek és nőnek tanácsoltak két hétig vagy ágybanfekvést, vagy azt, hogy folytassák megszokott életüket, de maradjanak szorosabb kapcsolatban orvosukkal. A 14 nap után az (átlag napi 21 órát) ágyban maradók 70 százaléka érezte jobban magát, de ugyanezt állította azoknak 65 százaléka is, akik továbbra is minden nap munkába jártak. 12 hét után mindkét csoport tagjai 13 százalék kivételével kevesebb fájdalomról és panaszról számoltak be; ez indította a maastrichti egyetemi klinika kutatóit arra, hogy így fogalmazzanak: "Semmi sem bizonyítja, hogy az ágynyugalom hatásos kezelési módszer"...

A JAMA egy cikke szerint a középkorú férfiak kézszorítóerejének mérése igen jó módszer annak megjósolására, hogy milyen lesz mozgási képességük idősebb korukban. A vizsgálatokat 25 éven át hawaii japán-amerikai férfiakon végezték. A kézszorítás alapján jól lehet következtetni az általános izomtónusra, és akiknek 45-68 éves korukban a legerősebb a markolásuk, azok "őrzik meg a leginkább erejüket" a mozgási nehézségek leküzdésére arra az időre, amikor már sokkal idősebbek lesznek, jelentette ki Taina Rantanen, a jyvaskylai egyetem (Finnország) kutatója, a vizsgálatok vezetője.

Megjelent: The Boston Globe

| radiális, heg, biopszia, emlőrák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, mellrák
2002-07-31 23:24:58
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop