Az emlőrák elleni oltóanyag megállíthatja a daganat növekedését

Egy napon alkalmazható lesz az emlőrák kezelésében és megelőzésében az új oltóanyag, melyről olasz kutatók számolnak be. A kutatók szerint ez új emlőrák kezelési módhoz és esetleg új megelőzési lehetőséghez vezethet.

emlőrák, vakcina, védőoltás | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Glanz, J.
Újabb „első” közlés az emlőrák elleni oltóanyag kifejlesztésében, melyre világszerte folynak kísérletek. Korábbi vizsgálatok szerint az oltóanyag kiválthatja a szervezet immunrendszerének széleskörű támadását a ráksejtek ellen. Nem volt egyértelmű azonban, hogy meg is állítja a daganat növekedését.

A vizsgálatot olyan egértörzsön végezték, melyek sok HER-2/neu emlőrák gént tartalmaztak. Az egerek tíz héttel születésük után az emlőrák kiterjedt tüneteit mutatták, jellemzően gyorsan növekedő, áttéteket adó, invazív daganatot.

Az egerek fele oltóanyagot kapott, hogy kiváltsák az immunrendszer válaszát a rp 185neu nevű fehérje ellen, melyet az egerek korai emlőráksejtjeiben nagy mennyiségben találtak. Egy héttel később az egerek emlékeztető oltást kaptak, mely interferon gammát tartalmazott, ez az immunrendszert serkentő anyagot szabadít fel.

A daganatok terjedése jelentően lelassult és az oltott egerek 48%-a daganatmentes maradt, a tanulmány végéig, a 32. hétig.

A kutatók szerint a fehérje elleni oltóanyag korai emlőrákban hatásos kezelési stratégia lehet emberben. Azonban még nincs tisztázva, hogy a védőoltás emberi emlőrákban is hatásos lenne. A kísérleti módszert nem operálható emlőrák esetére lehet fenntartani. Hasznos lehet műtét után az emlőrák kiújulásának megelőzésére is.

The Journal of Clinical Investigation, March 2004; vol 113: pp 709-717.
| emlőrák, vakcina, védőoltás
2007-11-30 23:32:25


data-full-width-responsive="true">