Az emlőrák diagnózisára legalkalmasabb a biopszia

A pozitív mammográfiai lelet érthető módon aggodalmat kelt. Mi a legjobb lépés ilyenkor a nő számára? Egy új vizsgálat eredménye szerint a legjobb az emlőbiopszia, még akkor is, ha létezik egy sor másik teszt is, és az orvos gyakran azokat ajánlja.

emlőrák, szűrés, biopszia | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Összehasonlították a biopszia hatékonyságát négy másik vizsgálati módszerrel, ezek az MRI (mágneses rezonancia), az ultrahangos vizsgálat, a PET (pozitron-emisszió) és a szcintimammográfia voltak.

A kérdés az volt, vajon ezek a nem invazív vizsgálati módszerek eléggé pontosak-e ahhoz, hogy meg lehessen velük állapítani, vagy ki lehessen zárni a rákot.

A biopszia ugyan pontos, ám invazív módszer, az emlő egy szövetdarabjának kimetszése szükséges hozzá, amelyet szövettani laboratóriumban vizsgálnak. Ezért kívánták hát a kutatók megnézni, mennyire pontosak a többi módszerek.

A felmérésben szereplő négy vizsgálati módszerről, amelyeket a biopszia helyett szoktak ajánlani, kiderült, hogy általában nem olyan pontosak, mint a biopszia. Az átlagos kockázati csoportba tartozó nőknél a rosszindulatú elváltozások 4-9 százalékát nem lehetett velük megállapítani, és a kutatók szerint a magas kockázat esetén ez a szám még magasabb.

Mennyire pontos a pontos? Egyes szakemberek szerint a vizsgálatnak 2 százalék alatt kell lennie. A biopszia pontosságát nem könnyű meghatározni, egy korábbi vizsgálat szerint az egyik módszer, az ún. magbiopszia hamis negatív rátája 6 százalék.

A tanulmányban a kutatók közölték, hogy az MRI minden 1000 nőnél 38 esetben nem ismerte fel a rákot, az ultrahangos vizsgálat 50-et, a PET pedig 76 esetet. A szcintimammográfia, amely kismennyiségű izotóp segítségével mutatja ki a rákot, 1000 esetből 93 maradt felderítetlen.

A jelentés eredményei megfelelő információval szolgálnak a nők számára, hogy megbeszéljék orvosukkal, ha az a gyanús mammográfiás lelet után a négy módszer valamelyikét ajánlja, inkább a biopszia mellett döntsenek.

| emlőrák, szűrés, biopszia
2007-11-30 23:32:40
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop