Még egyszer az emlőrák szűrésről

Az elmúlt hónapokban számtalan új vizsgálati eredmény látott napvilágot, amelyek nemegyszer ellentmondtak egymásnak, és elbizonytalanították a nőket a szűrést illetően. Kérdéses az is, hogyan állapítsa meg valaki a személyes kockázatát.

emlőrák, szűrés, mammográfia | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
Igaz, hogy az 1990-es évek óta az USA statisztikák azt mutatják, hogy folyamatosan csökken az emlőrák halálozása, 1990-től 2003-ig 24 százalékkal. Ugyanakkor az is köztudott, hogy kevesebb nő jelentik meg a mammográfiás emlőszűrésen, 2000-2005 között 1,5 millióval kevesebben.

Ami a szűrést illeti: Az amerikai orvosi kamara új, és némileg meglepő irányelveket adott ki a mammográfiával kapcsolatban. Véleményük szerint a 40-es éveikben járó nőknek meg kell beszélni orvosukkal az emlőrák kockázatát, és ennek alapján kell dönteniük, szükséges-e 50 éves koruk előtt évente részt venniük szűrővizsgálaton. Az amerikai rák-társaság szinte azonnal megismételte álláspontját, miszerint minden nőnek a 40-es éveiben évente el kell járnia szűrésre.

Vajon melyik tanácsot kövessék a nők? Az orvosi kamara szerint „a fiatalabb nőknél a szűrés nem jár akkora előnnyel, mint idősebb korban, és több a kockázat is”. A fiatal nők emlője tömöttebb, ezért nehezebb értékelni a mammográfiás leletet, több a hamis pozitív lelet is, ami több vizsgálatot és több szorongást jelent. Növeli a kockázatot a sugárdózis, bármilyen csekély is, ezért inkább az orvos és a nő döntésére bíznák a szűrés kérdését.

Az amerikai rák társaság szűrésekkel foglalkozó igazgatója szerint azonban a 40-es éveikben járó nőknek tudniuk kell, hogy fiatalabb korban sokkal agresszívebbek lehetnek a daganatok, ami indoklolja az évenkénti szűrővizsgálatot.

Az emlőrák legnagyobb kockázatát az életkor előrehaladása jelenti, de nem ez az egyetlen szempont, amit figyelembe kell venni. Fontos a nők menopauzás státusza is. Az emlők állaga miatt a menopauza után a szűrés hatékonyabb.

Vannak a mammográfián kívül más diagnosztikai eszközök is. Az ún. CAD-vizsgálat (computer aided detection) túl sok hamis pozitív eredményt hozott, és emiatt sok felesleges biopsziát végeztek.

Az MRI-szűrés eredményei jobbak voltak, különösen a másik emlő esetében, ha az elsőben rákot állapítottak meg. A rák társaság ajánlása szerint a magas kockázati csoportba tartozó nők az évenkénti mammográfia mellett jó, ha MRI-vizsgálatnak is alávetik magukat.

| emlőrák, szűrés, mammográfia
2007-04-20 10:17:13
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop