A hosszú távú éjszakai munka fokozza a mellrák kockázatát

A harminc éven át végzett éjszakai műszak megduplázza a mellrák valószínűségét - mutatta ki egy új kanadai kutatás.

emlőrák, mellrák, éjszakázás | MTI Hírek10
A több évtizedes éjszakázás és a mellrák összefüggését eddig csupán az ápolónői munka esetében támasztották alá tanulmányok, ám most bebizonyosodott, más szakmák esetében is kimutatható a kapcsolat - állítja az Occupational and Environmental Medicine című szaklapban megjelent tanulmány.

A Queen's Egyetem és a Brit-Columbiai Rákkutatási Ügynökség kutatói 1134 mellrákos nőt és 1179 egészséges, az előző csoporttal azonos korú asszonyt vizsgáltak meg.

A résztvevők különböző foglalkozási területekről érkeztek. Kikérdezték őket, karrierjük során milyen műszakokban dolgoztak. A daganat fajtáját a kórházi dokumentumok alapján állapították meg.

A kutatók nem találtak bizonyítékot arra, hogy a legfeljebb 14 évig, illetve a 15-29 évig éjszakai műszakot teljesítőknél emelkedett volna a rák kockázata. Ám akik harminc vagy annál is több éven át éjszakáztak, kétszer akkora valószínűséggel lettek daganatos betegek.

A mellrák és az éjszakai munka összefüggését az alvási ciklust irányító melatonin hormon adja, amely éjjel képződik, és antioxidáns, vagyis rákmegelőző hatású, tehát az éjszaka dolgozóknál kevesebb termelődhetett.

Az alvászavaroknak, a felborult életritmusnak, a napfény hatására képződő D-vitamin hiányának és az életmódbeli különbségeknek szintén szerepük lehet a rák kialakulásában - állítják a tudósok.

| emlőrák, mellrák, éjszakázás
2013-07-08 14:12:38
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop