Hirdetés

A kettős melleltávolítás nem növeli a mellrák túlélési esélyeit

Nem növeli a mellrák túlélésének esélyét a legtöbb betegnél a kettős melleltávolítás, ha a daganat csak az egyik mellet érinti - derült ki egy nagy léptékű tanulmányból. A túlélési arányokat annak a beavatkozásnak a hatásaival vetették össze, amelynél csak a daganatot operálják ki, nem az egész szervet távolítják el.

emlőrák, mellrák, melleltávolítás |

InforMed Hírek12   InforMed | MTI


Az utóbbi, kockázatosabb, esetleg felesleges műtétet egyre több nő választja. A vizsgálatban majdnem 200 ezer kaliforniai nő vett részt, mindannyiukat egyik mellük rákos daganatával kezelték, majd a kutatók éveken át követték sorsukat. A tízéves túlélési arány majdnem azonos volt azoknál, akiknek a daganatát operálták ki, ezen kívül sugárkezelést kaptak, mint azoknál, akiknek mindkét mellét eltávolították.

"Az eredmények azt támasztják alá, amit sok orvos sejtett: nincs garancia arra, hogy az egészséges mell levétele után jobbak lesznek a beteg kilátásai" - mondta Len Lichtenfeld, az Amerikai Rákkutatási Társaság egyik vezető orvosa.

A vizsgálatban résztvevő páciensek több mint felének volt daganateltávolító műtétje. A kettős melleltávolítások aránya azonban jelentősen, 12 százalékkal emelkedett 1998 és 2011 között. Leginkább a 40 évesnél fiatalabb nőknél lehetett megfigyelni ezt a tendenciát, náluk a csekély 4 százalék emelkedett 33-ra.

Más kutatások szerint az egyik mell daganatának kettős melleltávolítással való kezelése javítja a páciensek egy viszonylag kis részének túlélési esélyeit: azokét, akiknek a felmenői közt sok volt a mellrákos, vagy genetikai hajlamuk van a betegségre - mondta Scarlett Gomez, a tanulmány társszerzője, a kaliforniai Rákmegelőzési Intézet kutatója. A rákos betegek többségénél ezek a kockázati tényezők nem állnak fenn.

Az orvosok egyre nagyobb figyelmet szentelnek a felesleges kezelések és a túl magas költségek problémájának. Az új kutatás eredményei kérdésessé teszik ennek a drága, kockázatos, "kétséges hatékonyságú" műtétnek az indokait - mondták a kutatók.

emlőrák, mellrák, melleltávolítás

2014-09-04 22:21:13

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop