A korai emlőrák egyes típusai veszélyesebbek lehetnek, mint eddig vélték

Amerikai tudósok szerint az emlőráknak van két olyan típusa, amelyeknél nagyobb a kockázata a progressziónak, mint azt korábban gondolták.

emlőrák, Carcinoma in Situ | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Egy új kísérlet eredményei szerint az ún. LCIS (korai lobularis carcinoma in situ), valamint a DCIS (ductalis carcinoma in situ) elnevezésű rákkal diagnosztizált, 50 év alatti, fekete vagy spanyol-amerikai nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki előrehaladott stádiumú emlőrák, ami a szervezet más részeire is átterjedhet.

Mind az LCIS, mind a DCIS olyan korai rákfajta, amely még nem terjedt túl az emlőn. A kutatók szerint 1980 óta ennek a két korai emlőráknak a diagnózisa a hétszeresére nőtt, ami nagyrészt a gyakoribb szűrésnek és emlőbiopsziának tudható be.

A Cancer című folyóiratban megjelent tanulmány több mint 37 ezer DCIS-sel és 4500 LCIS-sel diagnosztizált nő adatait elemezte, és megállapították, hogy az előbbi esetben a nőknél ötször gyakrabban alakul ki invazív rák, mint a második csoportba tartozóknál.

A kutatók úgy vélik, hogy megállapításaik nyomán változás áll majd be a korai emlőrák kezelésében, valamint az ilyen betegek esetében alkalmazott követési módszerekben.

WebMD
| emlőrák, carcinoma in situ
2006-04-14 11:31:19
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop