A központi óra megzavarása és az emlőrák

Régóta ismert, hogy a BRCA1 és a BRCA2 génmutációk az emlőrák fokozott kockázatával járnak. A Texas-i állatorvos-tudományi egyetem (CVM) kutatói azonosítottak egy másik, a szervezet belső órájának szabályozásában résztvevő gént, amely hatással lehet az emlőrákra. A tanulmány a Development című tudományos folyóiratban jelent meg.

BRCA1, BRCA2, génmutáció, emlőrák, belső óra, Period 2, Per2, perifériális óra | InforMed Hírek14   InforMed | Kovács, J.

A Period 2 (Per2) elnevezésű gén, amely egy szabályozó mechanizmus minden sejt perifériális órájában, létfontosságú szerepet játszik az emlősök emlőmirigyének fejlődésében. Ha azt elnyomják, a Per2 súlyosan megzavarja az emlőmirigyek fejlődését egerekben.

A felfedezés újabb adat ahhoz, hogy a belső cirkadián ritmus - az agyban lévő központi óra - megzavarása a rák, az elhízás, egyes ideg-izom betegségek és más károsodások nagyobb kockázatával jár.

A cirkadián ritmust a nucleus suprachiasmaticus (SCN), a hipotalamusz egy magcsoportja irányítja. Azon túl, hogy szabályozza az alvás-ébrenlét ciklusát, a SCN koordinálja a szervezet más perifériális óráit, amelyek 24 órás ciklusban járnak.

"Nemcsak egy központi óra van, hanem minden sejtnek van egy saját órája és azok összhangban vannak a központi órával. Amikor reggel felkelünk, és meglátjuk a fényt, az azonnal eljut az agyig és elindítja ezt a molekuláris folyamatot, amely a cirkadián ritmust szabályozza"

A kutatócsoport következő lépésben áttekinti azokat a tanulmányokat, amelyek összefüggésbe hozzák az éjszakai műszakban végzett munkát a mellrák nagyobb kockázatával. "Jelenleg azt vizsgáljuk, hogy felfedezésük hogyan vonatkozik az emberre. Vannak tanulmányok, amelyek kimutatták a kapcsolatot a Per2 csökkent szintjei és bizonyos típusú emlőrákok között. Hisszük, hogy létezik közvetlen kapcsolat közöttük.” - mondta a kutatás vezetője.

A cirkadián ritmust, a "napi biológiai órát" szabályozó molekuláris mechanizmus kutatásáért 2017-ben három amerikai tudós kapta meg az orvosi-élettani Nobel-díjat. Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash és Michael W. Young gyümölcslegyekben izoláltak egy olyan gént, amely szabályozza a napi biológiai ritmust.

Kimutatták, hogy ez a gén kódol egy fehérjét, amely éjszaka felgyülemlik a sejtben, nappal pedig lebomlik. Azonosítottak a gépezet működésében részt vevő további fehérjéket is, megvilágítva azt a mechanizmust, amely a sejten belüli önfenntartó óra működését szabályozza.

A belső óra rendkívüli precizitással igazítja a szervezet működését a nap eltérő szakaszaihoz, szabályozza a viselkedést, a hormonszinteket, az alvást, a testhőmérsékletet és az anyagcserét.

Az ember egészségét befolyásolja, ha átmenetileg felborul a külső környezet és a belső biológiai óra összhangja. Vannak arra utaló jelek, hogy az életvitel és a belső óra által diktált ritmus közötti összhang tartós hiánya összefügg több betegség kialakulásával.

| BRCA1, BRCA2, génmutáció, emlőrák, belső óra, Period 2, Per2, perifériális óra
2018-05-13 15:24:35
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop