A mellrák áttétek elpusztítása

A mellrák halálozás 90%-áért a metastasisok felelősek. A tudósok sokáig nem értették, hogyan rejtőzhetnek a ráksejtek éveken, néha évtizedeken át "alvó állapotban" más szervekben, és mi idézi elő a felébredésüket. A Maryland-i Országos Rákkutató Intézet (NCI) kutatói a Nature Communications című szakfolyóiratban közölték, hogy ezt az autofágia teszi lehetővé.

emlőrák, mellrák, autofágia | InforMed Hírek14   InforMed | Glanz, J.

Emberi sejtekkel és egerekkel végzett kísérletekben kimutatták, hogy ha gyógyszerrel vagy génmanipulációval beavatkoznak ebbe a mechanizmusba, az megbénítja a rákos sejteket és megakadályozza a terjedésüket. Felfedezésük az emlőrák gyógyításának új, ígéretes terápiájához vezethet.

Autofágia akkor megy végbe, amikor egy sejt - akár egészséges, akár rákos - saját anyagait használja fel a túléléshez, mert veszély fenyegeti, vagy tápanyagszegény környezetbe kerül. Ez teszi lehetővé, hogy a hibernációhoz hasonló állapotba kerüljön. A felfedezés segíthet megmagyarázni, miért maradnak meg a szervezetben mellrákos sejtek olyan gyakran a műtét és a kemoterápia ellenére.

A kemoterápiás gyógyszereket a sejtosztódás megakadályozására fejlesztettek ki. Az alvó sejtek azonban nem osztódnak gyakran, ezért úgy vélik, ezek a gyógyszerek hatástalanok ellenük.

A kutatók alvó emlőrák sejteket injekcióztak egerekbe. A rágcsálók fele autofágia ellenes gyógyszert kapott, a másik csoport hatóanyag nélküli szert, placebót. Következő kísérletükben megváltoztatták az autofágiát irányító gént. Mindkét módszerrel "szignifikánsan" csökkent a rákos sejtek élettartama és terjedése. Az autofágia nélkül a rákos sejtekben mérgező anyag gyűlt össze és károsította az energiatermelő sejt alkatrészt, a mitokondriumot.

Az új gyógyszerekig még hosszú az út, klinikai tesztekkel meg kell vizsgálni, ember esetében is hatásos-e a megközelítés, és nem lehet tudni azt sem, hogy más rákfajták esetében is alkalmazható lesz-e a módszer.

| emlőrák, mellrák, autofágia
2018-05-27 15:14:28
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop