A mellrák kiújulása: a kockázat előrejelzése

A Wisconsin-i Egyetem kutatói azt találták, hogy a mellrák stádiuma és hormonreceptor- státusza segíthet megjósolni, hogy a rák visszatér-e a kezelés után, és mikor.

| InforMed Hírek29   InforMed | Glanz, J.

Kép:  Sky News

A tanulmány a közelmúltban jelent meg a Cancer - ben, az American Cancer Society folyóiratában.

A mellrák jelenleg a leggyakrabban diagnosztizált rák a világon. 2020 végén világszerte 7,8 millió nőnél diagnosztizáltak mellrákot az elmúlt öt évben. A jelenlegi előrejelzések szerint 2040-re évente több mint 3 millió új mellrákos eset lesz.

Számos kezelési lehetőség létezik az emlőrák kezelésére – amelyek egy része teljesen eltávolíthatja a rákot a szervezetből –, mindig fennáll annak esélye, hogy a rák kiújul. Az emlőrákos betegek körülbelül 30%-ánál a betegség kiújul.

A tudósok még mindig nem tudják, hogy egyes betegeknél miért térhet vissza a mellrák, másoknál miért nem.

Mi a mellrák 5 stádiuma?

Az emlőrák a mellben kezdődik, amikor az emlő sejtjei ellenőrizhetetlenül osztódnak és növekedni kezdenek, végül daganatot képeznek. Ez a beteg DNS-ének károsodása vagy mutációja miatt történik.

Az emlőráknak öt szakasza ismert:

• 0. szakasz: A rák csak az emlőcsatornákban található, és nem terjedt át a közeli szövetekre.

1. szakasz: A daganat legfeljebb 2 centiméter átmérőjű, és vagy nem érintette a nyirokcsomókat, vagy kis számú rákos sejt található a nyirokcsomókban.

2. szakasz: A daganat mérete 2 centiméter, és a nyirokcsomókra terjedt, vagy 2-5 centiméteres, és nem terjedt át a nyirokcsomókra.

3. szakasz: A daganat mérete legfeljebb 5 centiméter, és több nyirokcsomóra is kiterjedt, vagy a daganat 5 centiméternél nagyobb, és néhány nyirokcsomóra terjedt el.

4. szakasz: A mellrák átterjedt a test más szerveire, például az agyra vagy a tüdőre.

Mi az emlőrák 3 receptora?

Ha valakinél mellrákot diagnosztizáltak, az orvos képalkotó vizsgálatokat és biopsziát használ a mellrák típusának meghatározására, mivel az emlőráknak több típusa létezik. Ez segít az orvosnak meghatározni a megfelelő kezelési módot.

Az orvos azt is megvizsgálja, hogy egy személy emlőrákja tartalmaz-e olyan fehérjéket, amelyek az ösztrogén vagy a progeszteron hormonok receptorai:

• Az ER-pozitív emlőrák ösztrogén receptorral rendelkezik

PR-pozitív, a mellráknak progeszteron receptora van

• A HR+ emlőráknak mindkét receptora van

• A HR-emlőráknak egyik receptora sincs

Ezenkívül az emlőráknak lehet receptora a humán epidermális növekedési faktor receptor 2 (HER2) receptorhoz is. A HER2 egy fehérjetermelő gén a mellben, amely megváltozása esetén a sejtek rendellenessé válhatnak, ami rákot okozhat.

Az utógondozás jelentősége emlőrákban

A mellrák ellátása odáig fejlődött, hogy valóban képesek vagyunk személyre szabni a kezelési döntéseket olyan információk alapján, mint az anatómiai stádium és a receptor állapota.

Egyes betegek több, mások pedig kevesebb nyomon követést kapnak, mint amennyire valóban szükségük lenne. A tanulmány fontos első lépés, hogy racionálisan tervezni lehessen az utókezelést. 

Hol a legnagyobb a kiújulás kockázata?

Ehhez a tanulmányhoz a kutatócsoport több mint 8000, 1–3. stádiumú emlőrákos, különböző hormonális receptorokkal rendelkező nő adatait elemezte. A tudósok arról számoltak be, hogy a rák első kiújulásáig eltelt idő attól függően változott, hogy egy személynek melyik receptora – ER, PR vagy HER2 – volt.

A különböző ráktípusok eltérően agresszívak. Az idő múlásával ma már személyre szabják az egyes rákbetegségek kezelési módját, ami sok esetben jobb eredményekhez vezetett. Ezek a kezelések nemcsak a kiújulás kockázatának mértékét változtatták meg, hanem annak időtartamát is. 

A kutatók azt találták, hogy az ER−/PR−/HER2− emlőrákban – más néven háromszor negatív emlőrákban – szenvedő betegeknél volt a legmagasabb és legkorábbi a kiújulás kockázata. A 3. stádiumban 45,5% volt a kiújulás valószínűsége öt éven belül.

Ezzel szemben a ER+/PR+/HER2+ esetekben (háromszor pozitív emlőrák) volt a legalacsonyabb a kiújulás, 3. stádiumban a kiújulás valószínűsége öt éven belül 15,3% volt.

A különböző típusok esetében eltérő nyomon követés szükséges

Hagyományos gondolkodásunk régebbi tanulmányok alapján az volt, hogy a legtöbb kiújulás öt éven belül megtörténik, de utána már kicsi a kockázat. Ez az ötéves időkeret olyan, amihez a betegek nagyon ragaszkodnak. Ez a minta a hármas negatív és az ER-/PR-/Her2+ daganatok esetében, a kockázat a harmadik év körül éri el a csúcsot, de az 5. évre a nullához közel esik.

Ezzel szemben az ER+/PR+ rák mintázata laposabb – kevésbé csúcsos, és nem csökken olyan jelentős mértékben az 5. évre. Ez meghatározza, hogy milyen legyen a nyomon követés a különböző ráktípusok esetében.

A kockázat előrejelzése

Amint várható volt, a hármas negatív és magasabb stádiumú emlőrákos betegeknél magasabb volt a kiújulás aránya, mint az ösztrogén receptor-pozitív és alacsonyabb stádiumú emlőrákoknál.

Hosszabb nyomon követésre lesz szükség a hormonreceptor-pozitív emlőrákos betegeknél, mert a rák évek múlva kiújulhatnak. Öt év nem elegendő követési idő ezeknél a betegeknél.

Ezután megvizsgáljuk a daganat molekuláris altípusát – ahol gének kapcsolódnak be és ki – és gyakran előre jelzik a kiújulás kockázatát. Tehát megvizsgáljuk mindhárom tényezőt.

| emlőrák, mellrák kiújulása, mellrák stádiumai, hormonrecepptorok
2023-03-16 16:33:31
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop