Hirdetés

A nők rémálma (2.) ... a mellrák

Mellünk nőiességünk, anyaságunk szimbóluma. Daganatos betegsége valamennyi nő rémálma. Ha időben felfedezik, sikeresen kezelhető, gyógyítható! Cikksorozatunkat gondolatébresztőnek szánjuk. Bízunk abban, hogy segítségünkkel az érintettek bátrabban fordulnak orvosukhoz, hogy megbeszéljék vele, hagyományos terápiájuk "megtoldásaként" milyen táplálékkiegészítőket szedjenek...

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(10):48-49   Celsus Kft.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy senkinek sem tanácsos önállóan döntenie arról, felveszi-e étrendjébe az általunk felsorolt élelmiszereket, illetve alkalmazza-e a cikksorozatunkban megemlített szereket! Feltétlenül tartsuk szem előtt, hogy egyik étrend-kiegészítő vagy gyógynövénykészítmény sem helyettesítheti a hagyományos daganatellenes gyógyszereket és terápiákat!

Most pedig folytassuk cikkünket a különböző élelmi anyagok áttekintésével!

Főzőcske, de okosan!

Számos kísérlet - ha nem is mindegyik - alátámasztotta, hogy a nagy mennyiségű húsfogyasztás hozzájárulhat a mellrák kialakulásához. Ez az összefüggés részben attól függ, hogy mennyire főzik vagy sütik meg a húst. Az alaposan átsült hús több karcinogén anyagot tartalmaz, mint az enyhén átsütött. Ugyanakkor genetikai faktorok is meghatározhatják, hogy a jól átsült húst előnyben részesítő nők között kinek mekkora a rizikófaktora.

Azoknál, akiknek az asztalára gyakran kerül hal, alacsony kockázati tényezőket találtak. Egyes kutatók szerint a halakban megtalálható omega-3 zsírsavak hatásosan védenek a rákos megbetegedéssel szemben.

"Olajos" tények

Több kísérlet is igazolta, hogy az olívaolaj fogyasztása csökkenti a mellrák kialakulásának rizikóját. Az eddigi eredmények alapján nem valószínű, hogy az olajsav, az olívaolajban található fő zsírkomponens játszana ebben szerepet. Így a tudósok egy másik, még felfedezésre váró összetevőt gyanítanak a nyilvánvaló hatás hátterében. Az olívaolaj és a hal a két forrása annak az étkezési zsírfajtának, mely hatékony a mellrák elleni védekezésben.

Ezzel szemben a telített zsírsavak javarészt a húsokban és a tejtermékekben - például a vajban és margarinban - találhatók, és növelik a mellrák kialakulásának esélyét.

JÓ TUDNI! Zsírszegény diéta után a nők ösztrogénszintje, testsúlya és mellsűrűsége bizonyítottan csökken, és ezek a tényezők mind hozzájárulnak a mellrák kockázatának csökkenéséhez.

A szója

Az ázsiai országokban, ahol nagy mennyiségben fogyasztanak szóját, ritkábban fordul elő mellrákos megbetegedés. Ugyanakkor az ott élő emberek érkezési szokásai általában annyira eltérnek a magas rizikófaktorral megjelölt országokéitól, hogy merész feltételezés lenne ennyi bizonyíték alapján egyes-egyedül a szójának tulajdonítani a jótékony hatást. Hasonló módon a tofu fogyasztása is csak jelzés arra, mennyire eltérőek az étkezési szokások, melyek összességükben védenek jelentősen a mellrák ellen.

A genistein, a szójaételekben található egyik izoflavonoid a kémcsőtesztekben megakadályozta a rákos sejtek burjánzását. Ezzel szemben több olyan kísérletet is végeztek, melyek meglepő módon azt az eredményt hozták, hogy bizonyos körülmények között - például petefészek-eltávolítás után - a szója fogyasztása növelheti is a mellrák kockázatát.

A cukor

Összefüggés lehet a megnövekedett cukorfogyasztás és a mellrák rizikójának emelkedése között. (Bár azt még nem lehet tudni, hogy azért került-e a cukor összefüggésbe a mellrákkal, mert fogyasztása közvetlenül járul hozzá a betegség kialakulásához, vagy mert káros étrend- vagy életmódbeli szokásokat jelez.)

Zöldtea

Egy japán kísérletben a zöldtea fogyasztásával meghosszabbodott a páciensek élettartama, és lecsökkent a rák átterjedése a nyirokcsomókra, legalábbis a korai stádiumban lévő betegeknél. Az előrehaladott állapotú pácienseknél ilyen hatást nem vettek észre. A kiújulás veszélye azoknál volt a legalacsonyabb, akik legalább napi négy csésze zöldteát megittak. A felfedezett összefüggések ellenére nincs bizonyíték rá, hogy a zöldtea fogyasztása egyértelműen gyógyító erejű lenne a mellrákos betegeknél, vagy segítene a megelőzésben.

Fokhagyma és hagyma

A fokhagyma és a hagyma mellrákkockázatot csökkentő hatására irányuló előzetes kísérletek meglehetősen vegyes eredményeket hoztak, ezért nincs bizonyíték rá, hogy a kettő közül bármelyik egyértelműen alkalmas lenne a mellrák rizikójának csökkentésére.

Jótékony gyógynövények

A mellrákkal kapcsolatban a gyógynövények közül az Eleuthero és az európai fagyöngy hatásait vizsgálták, s a követező eredményre jutottak.

Eleutheroginseng: közismert neve szibériai ginzeng. Immunerősítő hatása közismert, mivel az orosz tudósok számos erre irányuló kísérletet végeztek rákos, elsősorban mellrákos betegeken. Az említett kísérletekben általában 1 vagy 2 ml folyékony eleutheroginszeng-kivonatot alkalmaztak, naponta háromszor, legalább egy hónapon át. A kísérletben részt vevő legtöbb alany kemoterápiás kezelést is kapott, emellett sugárkezelésen és/vagy műtéten is átesett. A kísérletek nagy része azt mutatta ki, hogy az eleutheroginszeng-kivonatot is szedő páciensek a terápia során kevesebb mellékhatástól szenvedtek. Ugyanakkor arról nincs információ, hogy mennyire hatékony a kivonat a rákmegelőzésben.

Fagyöngy: eddig már számos pozitív és negatív kettős vak vizsgálatban is tesztelték a fagyöngy kivonatának hatását. A szert kúraszerűen a rákbetegek bőre alá fecskendezték. Egy kettős vak vizsgálat eredménye szerint azoknak a mellrákos betegeknek, akiket emellett kemoterápiával kezeltek, figyelemre méltó mértékben javult az immunműködése és az életminősége - szemben azokéval, akik nem kaptak európai fagyöngykivonatot, illetve placebót szedtek.

Már az 50-es évek óta ismert a flavonoidok antitrombotikus és trombocitaaggregációt gátló hatása, vagyis egyes flavonoidok a vérlemezkék kóros, tehát a normálistól eltérő mértékű öszszecsapódásának megakadályozása révén megelőzhetik a trombózis kialakulását. A flavonoidok képesek olyan folyamatokat is befolyásolni, melyek szerepet játszhatnak a rák kialakításában. Az eredmények azt jelzik, hogy a flavonoidok gátolhatják azon enzimek működését, melyek a daganatkeltő kémiai anyagokat átalakítják olyan formává, hogy azok képesek legyenek a szervezetet károsítani, valamint elősegíthetik ezen daganatkeltő anyagok gyors kiürülését a szervezetből, mielőtt még azok kifejtenék káros hatásukat.

Jó TUDNI! A szájon át szedhető fagyöngykészítmények nem tartalmazzák az immunrendszerre és daganatra ható anyagokat. Fagyöngyinjekciót csak orvos rendelhet.

Vegetarianizmus

A legtöbb - ha nem is mindegyik - tanulmány úgy találta, hogy a húst fogyasztókkal szemben a vegetáriánusok körében ritkábban diagnosztizálnak rákos megbetegedést. Ugyancsak kimutatták, hogy a vegetáriánusoknak erősebb az immunrendszerük, és ez részben magyarázhatja, miért élveznek nagyobb védelmet a rákkal szemben. A vegetáriánus nőknél alacsonyabb ösztrogénszintet állapítottak meg, mint a húst fogyasztóknál, és ez további magyarázatot adhat arra, miért alakul ki körükben ritkábban a betegség.

A férfiak is veszélyben...

A mellrák rosszindulatú daganat a mellben. Inkább a nőknél fordul elő, de a férfiakat is érintheti!

Ártatlan kávé

A kávéfogyasztás nincs összefüggésben a mellrák rizikójával, bár a fekete fogyasztása megnövelheti azokat a mellfájdalmakat, amelyek nem rákos eredetű csomókból erednek. Az ilyen állapotot gyűjtőnéven fibrocisztás mellbetegségnek nevezik.

Rizikófaktorok

  • Korai menstruáció
  • Túlhordott első terhesség
  • Túlsúly a klimaxot követően
  • Mesterséges hormontartalmú hormonpótló készítmények
  • Kései klimax

Nem mellékes mellék- és kölcsönhatások

Az egyes tápanyagokkal és étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban elképzelhetőek különböző mellék- és kölcsönhatások, ezért valamennyi esetében szakértő segítségével egyenként kell tájékozódni ezekről!

(folytatjuk)

B. E.

2004-10-03 17:25:23

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop