Hirdetés

A nők rémálma 3... a mellrák

A mellek daganatos betegsége valamennyi nő rémálma. Ám, ha időben felfedezik, sikeresen kezelhető, gyógyítható! Cikksorozatunk harmadik részében a különböző táplálékkiegészítőkkel kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg Olvasóinkkal.

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(11):47-47   Celsus Kft.

A leírtakat gondolatébresztőnek szánjuk. Reméljük, segíti az érintetteket abban, hogy bátran kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól: hagyományos terápiájuk „megoldásaként" milyen táplálékkiegészítőket szedjenek.

Hasznos étrend-kiegészítők

Folsav : az alkohol DNS-re gyakorolt pusztító hatását a folsav csökkenti. Az ételekből és azétrend-kiegészítőkből nyerhető, legalább napi 600 mcg folsav 43%-kal csökkenti a mellrák rizikóját azoknál a nőknél, akik 1,5 pohár vagy annál nagyobb mennyiségû alkoholt isznak meg naponta – azokhoz képest, akik ugyanennyit fogyasztanak, de nem szednek folsavtartalmú készítményeket.

Szelén: kutatások igazolják, hogy minél magasabb a férfiak vérében a szelén szintje, annál alacsonyabb esetükben a rák rizikója. Ezzel szemben a legtöbb tanulmány nők esetében nem bizonyítja ugyanezt. (Kiváltképp áll ez az olyan rákfajokra, melyek kizárólag a nőkre jellemzők. Mi több, néhány vizsgálat azt derítette ki, hogy a nagyobb szelénmennyiség adott esetben meg is növelheti egyes rákfajták kockázatát, bár ezeket a vizsgálatokat még nem ellenőrízték eléggé.)

E-vitamin: Azoknál a nőknél, akik vérében a szelén és az E-vitamin szintje is alacsony, tízszeres a mellrák előfordulásának kockázata, szemben azokkal, akiknél mindkét anyag magasabb mennyiségben van jelen. Az E-vitamin egyik fajtájával – az alpha tocopheryl succinate-val – is végeztek kísérletket. A csupán kémcső-próbák igazolták, hogy ennek az anyagnak a hatása rákellenes lehet, ám mellrákos pácienseken nem sikerült ilyen hatást bizonyítani.

D-vitamin: gyakoribb a mellrák előfordulása aránylag magas azokban az országban, ahol kevés a napfény, ami elősegíti a D-vitamin-termelődést. Ennek oka, hogy az aktivált D-vitamin csökkenti az ösztrogén mennyiségét a szervezetben.

Aktivált D-vitamin több formában is előfordulhat. Egyike ennek az emberi test által előállított hormon tökéletes mása.

A következő eredmények alátámasztják, hogy az aktivált D-vitamin segíthet a mellrákos páciensek egy részén.

  • A D-vitamin-molekulák elősegítik a tumorsejtek pusztulását.
  • Az aktivált D-vitamin gátolja a rákos sejtek burjánzását az állatokba való beültetés után.
  • Az aktivált D-vitamin felerősíti a rákellenes védőhatást a kemoterápia során.

Melatonin: a legtöbb kísérlet arra az eredményre vezetett, hogy a melatoninnak rákellenes hatása van. A legtöbb melatoninnal végzett kísérletben 24 óránként 20 mg malatonint használtak, melyet a pácienseknek lefekvés előtt kellett bevenniük.

FIGYELEM: ekkora mennyiségû hormont senkinek sem szabad szigorú orvosi ellenőrzés nélkül szednie!

Q10 koenzim: francia kutatók arra a megállapodásra jutottak, hogy minél alacsonyabb a vérben a CoQ10 szintje, annál kevesebb az esély arra, hogy valakit ne támadjon meg ez a betegség. Egy hosszú ideig tartó vizsgálat során eleinte napi 90 mg CoQ10-et használtak melldaganatos nőknél, majd a mennyiséget növelték, amíg egyesek napi 390 mg-ot is kaptak. Az első időszakban a CoQ10-et számos egyéb kiegészítővel együtt szedték. A kutatók már kezdetektől a CoQ10-nek tulajdonították a gyógyhatást, ezért a későbbiekben el is hagyták a többi táplálékkiegészítőt, s így jelentős javulást tapasztaltak az érintettek állapotában.

Indole-3-carbinol: a keresztesvirágúak családjába tartozó zöldségek – brokkoli, kelbimbó, karfiol és káposzta – tartalmaznak egy indole-3-carbinol nevû anyagot, ami az előzetes kutatások alapján egyértelmûen befolyásolja az ösztrogén- anyagcserét, mégpedig oly módon, hogy megóv a mellráktól. Ezt a feltételezést az állatkísérletek és a kécsőben végzett kísérletek is alátámasztják.

Diindolylmethane: ez az anyag is a keresztes virágúakban fordul elő. Az állatkísérletek eredményei arra utalnak, hogy szintén megóv a mellráktól.

Kalcium-D-glukarát: étrend-kiegészítőként is szedhető, de megtalálható a gyümölcsökben és a zöldségekben is, igaz, némileg eltérõ formában, D-glucaric-savként. A vizsgálatok azt támasztják alá, hogy a kalcium-D-glukarát közvetett módon segíti a szervezetet abban, hogy megszabadulhasson a felesleges ösztrogén nagy részétõl, s így csökkenti a mellrák kockázatát.

IP-6: ez az anyag számos táplálékban megtalálható, elsõsorban a zabkorpában, a búzakorpában és a kovásztalan kenyérben. Az állatkísérletek során arra derült fény, hogy az IP-6 rákellenes hatású.

H. M.

Rákbetegek Országos Szövetsége
1122 Budapest, Ráth György u. 7–9.
225-7767, 225-7768

2004-11-02 03:37:24

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop