A szója fogyasztása kockázatot jelenthet egyes emlőrákos páciensek számára

Egyes nők számára kockázatot hordozhat a szója fogyasztása, mert rezisztenssé teheti emlődaganatukat a kezeléssel szemben - állapították meg amerikai kutatók.

Patkányokkal végzett laboratóriumi kísérleteik azt mutatták, hogy az egész életükben szójaszármazékkal etetett állatok jól reagáltak a népszerű rákgyógyszerre, a tamoxifénre, amikor emlőrákot váltottak ki náluk. Azok a rágcsálók azonban, amelyek felnőttként kezdtek el szóját enni, rezisztenssé váltak a tamoxifén kezelésre.

A kutatás egy lehetséges okot sugall arra, hogy miért nem működik a tamoxifén egy idő után, és miért kezd újra növekedni a tumor egyes nőknél - vélik a Georgetown-i Egyetem kutatói, akik eredményeiket az Amerikai Rákkutatási Szövetség (AACR) éves találkozóján Chicagóban ismertették hétfőn.

"Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a nyugati nőknek, akik a szója fogyasztását felnőttként kezdték, abba kellene hagyniuk, ha mellrákot diagnosztizálnak náluk" - emelte ki Leena Hilakivi-Clarke, a tanulmány vezető szerzője.

A szója izoflavonokat tartalmaz, amelyek a szervezet által termelt ösztrogén hatását utánozzák, és egyébként egészséges fehérjeforrásnak számítanak. Emlődaganat elleni lehetséges előnyös hatását gyakran feltételezik, mert a szóját elterjedten fogyasztó ázsiai nők körében ritkábban fordul elő a mellrák úgynevezett hormonreceptor negatív típusa.

Mivel a tamoxifént tipikusan az ösztrogén- és/vagy progeszteronreceptor negatív tumorok esetében adják a pácienseknek, a tanulmány azt sugallja, hogy a szer hatását csökkenti, ha a kezelt beteg étrendje az általa nem gyerekkorban megismert szóját tartalmazza.

| emlőrák, mellrák, szója, tamoxifén, kölcsönhatás
2012-04-05 08:31:56
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop