Az emlőrák célzott kezelése

A kanadai McGill-egyetem kutatói daganatos egereknél gátolták egy enzim működését, mely a daganat növekedését serkenti, és ezzel késleltetni tudták a rák kialakulását. Brit kutatók szerint a gyógyszer a már alkalmazott kezelési módok hatásfokát növelheti embereknél is.

emlőrák, HER2 | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
A montreali kutatócsoport a PTB1B nevű enzimet tanulmányozta, amely a gátlástalan sejtszaporodást, és így a daganatok kialakulását segíti elő.

Kimutatták, hogy az embernél az emlőrákok mintegy 40 százalékánál igen magas ennek az enzimnek a szintje.

A kanadai kutatók olyan egértörzset vizsgáltak, amelyek a HER-2 génjük túlzott aktivitása miatt hajlamosak voltak az emlőrákra. Az emlőrákos nők egynegyedére jellemző ez az állapot, náluk hatásos a Herceptin nevű gyógyszer.

A kutatók megállapították, hogy ha az egereknél gátolják a PTB1B-t, sokkal később indul meg a daganatképződés, és megelőzhető volt a másodlagos tüdődaganatok megjelenése is.

A PTB1B túlzott működése szerepet játszik a cukorbetegség és az elhízás létrejöttében is, az enzim ezekben az esetekben az inzulin receptorokat „zárja el”.

Mivel a vizsgált egerek HER-2 pozitívak voltak, valószínű, hogy a Herceptin adása a PTB1B enzimmel együtt, igen sok nőnek hatékonyan segítene, de még további kutatásokra van szükség.

BBC News
| emlőrák, HER2
2022-10-30 14:10:54
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop