Az emlőrák hormonkezelése és a célzott terápia

A hormonkezelés, pontosabban a hormon gátló kezelés a hormon érzékeny emlőrák kezelésére alkalmazott módszer. A daganat lehet ösztrogén-receptor pozitív, vagy progeszteron-receptor pozitív.

| InforMed Hírek20   InforMed | Hulló, D.

Kép: FreeDigitalPhotos.net
A hormonkezelésre általában az emlőműtét után kerül sor, de más kezelést követően is elindítható abból a célból, hogy meggátolják a daganat további terjedését. A már kiterjedt tumorok esetében a hormonkezelés képes a daganat méretét csökkenteni.

A szelektív ösztrogén- receptor modulátorok (SERM) meggátolják, hogy az ösztrogén kötődjön a daganatsejtekhez, ezáltal lassítják a tumor növekedését, majd a pusztulásához vezetnek. A gyógyszerek menopauza előtt és után is alkalmazhatóak. Ide tartozik a tamoxifen, raloxifen és a toremifen. A kezelés ideje alatt hőhullámok, éjszakai izzadás és hüvelyszárazság léphet fel. Nő a vérrögképződés, a stroke, a méhrák és a katarakta kockázata.

Az ún. aromatáz-gátlók az androgén hormonok ösztrogénné való átalakítását gátolják. Csak menopauza után szokták alkalmazni őket. Ide sorolható az anasztazol, a letrazol és az exemesztán. A gyógyszer szedése mellett hőhullámok, éjszakai izzadás, hüvelyszárazság, ízületi és izomfájdalom és csontritkulás előfordulhat.

Az ösztrogén-receptor elpusztítására kifejlesztett fulvestrant szintén menopauza után alkalmazható szer. Hányinger, hőhullám és ízületi fájdalom jelentkezhet a terápia során.

A petefészek hormontermelésének műtéti vagy gyógyszeres gátlása menopauza után jön szóba.

A célzott terápia

A daganatsejtek kóros működését gátló célzottan ható szerek közé tartozik a trastuzumab (Herceptin). Egyes daganatsejtek túl sok HER2 nevű fehérjét termelnek, a trastuzumab ezt a fehérjét gátolja, ezáltal a sejtek elpusztulnak. Fejfájás, hasmenés és szívproblémák fordulhatnak elő a kezelés során mellékhatásként.

A pertuzumab (Perjeta) szintén a HER2-t gátolja. Áttéteket adó mellrákban alkalmazzák trantuzumabbal vagy kemoterápiával kombinációban. Mellékhatásai az előző szerhez hasonlóak.

Az ado-trastuzumab emtazin (Kadcyla) egy kombinált szer, amely trastuzumabot és sejtpusztító szert tartalmaz. A szervezetbe jutva a trastuzumab a HER2-höz kötődik, majd a sejtpusztító szer bejut a daganatsejtekbe. Áttéteket adó emlőrák kezelésére használják.

A lapatinib (Tykerb) célpontja a HER2. Kemoterápiával vagy hormonterápiával együtt alkalmazzák előrehaladott, áttéteket adó emlőrákban. Hasmenés, kéz és lábfájdalom, hányinger és szívpanaszok léphetnek fel a kezelés ideje alatt.

| emlőrák, mellrák, hormonkezelés, célzott terápia
2022-12-12 11:56:25
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop