Hirdetés

Az emlőrák miatt kezelt nőknél fokozott a csonttörések kockázata

A postmenopauza korában levő, emlőrákon estek átesett nőknél nagyobb a csonttörések rizikója, írja egy újonnan megjelent amerikai tanulmány. Évente 13 ezer csonttörés fordul elő a postmenopauza korában levő, és emlőrákon átesett 2 millió nő körében, írják a szerzők.

emlőrák, osteoporosis, csontritkulás, csonttörés |

InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.

A tanulmány során közel 5300 emlőrákot túlélő nő adatait mérték fel, és összehasonlították őket 80 848 olyan nőével, akiknek nem volt emlőrákos megbetegedése. Valamennyi résztvevőt öt éven keresztül követtek. A lehetséges kockázati tényezők, mint az életkor, testsúly, etnikum és földrajzi terület figyelembe vételével megállapították, hogy az emlőrákból gyógyultak 31 százalékkal gyakrabban szenvedtek csonttörést, mint a kontrollcsoport tagjai, jelenti dr. Zhao Chen a University of Arizona kutatója és munkatársai.

Az emlőrákon átesetteknél a csípőt kivéve valamennyi testtájon megnőtt a törések gyakorisága. A csigolyatörések számának emelkedése csak azoknál volt statisztikailag szignifikáns, akiket 55 éves koruk előtt diagnosztizáltak emlőrákkal.

Mivel a betegek száma folyamatosan növekszik, a kutatók szerint sürgősen ki kell dolgozni valamilyen stratégiát a kockázat csökkentése érdekében.

Reuters Health
emlőrák, osteoporosis, csontritkulás, csonttörés

2005-05-31 12:13:15

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop