Az emlőrák szűrése, diagnosztikája és kezelése

A nők körében a rákos betegségből eredő halálozás leggyakoribb oka az emlőrák, amelynek megelőzésében leghatékonyabb a szervezett mammográfiás szűrés.

emlőrák, mellrák | InforMed Hírek14   InforMed | Hulló, D.

A közelmúltig a fejlett országokban a betegek száma folyamatosan emelkedett, de a halálos kimenetelű esetek száma csökkenni kezdett. Magyarországon hasonló a helyzet, de egyelőre nem észleltek csökkenést a halálozásban, az emelkedés viszont úgy tűnik, megállt.
Mi okozza?

Az emlőrák kialakulásának háttere még kutatás tárgyát képezi. Az esetek alig 10%-ában mutatható ki veleszületett genetikai rendellenesség. Az emlőrák keletkezésében fontos szerepe van női hormonokban. Fokozzák a kockázatot az ösztrogén kezelések, a fiatal korban elkezdődött menstruáció, a késői menopauza, az első terhesség előtti hormonális fogamzásgátlás, és a változókor után alkalmazott hormonpótló kezelés.

A táplálkozás és az életmód is befolyással van a betegségre. A nagymértékű alkoholfogyasztás, az elhízás és a mozgásszegény életmód szintén negatívan befolyásolják az eseményeket. Ezzel ellentétben- ugyan kis mértékben- csökkenti az emlőrák kialakulásának esélyét a fizikai aktivitás és a helyes táplálkozás.

Megelőzés, szűrés

Gyógyszeresen ún. kemoprevenció is alkalmazható a magas kockázattal rendelkező nőknél az emlőrák megelőzésére (tamoxifen).

Kétévente szűrésre hívnak be a lakossági nyilvántartás alapján minden 45-65 éves nőt. A szűrés során kétoldali kétirányú mammográfiás felvételeket készítenek, amelyet szakemberek értékelnek ki. Az emlő önvizsgálata nem pótolja a mammográfiás szűrést.

Kórisme

A felismert emlőrák leghatékonyabb kezelése szakosodott centrumokban történik. A kezelést megelőzi a betegség stádiumának pontos meghatározása, amelyhez számos körülményt figyelembe vesznek. Ezek közé tartozik a beteg életkora, általános állapota, egyéb betegségek, családban előforduló rákos megbetegedések, szociális helyzet, és a daganat sajátosságai.

A betegség kimenetelét meghatározó legfontosabb tényezők a tumor szövettani típusa, a mérete, a sejtek működésének és osztódó képességének sajátosságai, az azonos oldali nyirokcsomóáttét megléte vagy hiánya, az áttétes nyirokcsomók száma és más molekuláris szintű tulajdonságok.

Az emlőrák kezelése előtt citológiai vagy szövettani vizsgálatot feltétlenül el kell végezni. A beteg vizsgálata során mindkét emlőt, a hónaljárkokat és a kulcscsont feletti árkot és meg kell tapintani.

Ezen kívül a vizsgálat kiterjed a szív, a tüdők, a hasi szervek és a csontrendszer vizsgálatára is az esetleges távoli áttétek felismerésére.
Képalkotó vizsgálatok közül a röntgen, ultrahang, CT, MRI, izotópvizsgálat és más eljárások is igénybe vehetők.

Kezelés

A kezelés lehet sebészi, sugárterápia, és belgyógyászati terápia. Az utóbbiak közé tartozik a kemoterápia, a biológia terápia és a beteg általános állapotára ható ún. támogató kezelés. A biológiai terápia legfontosabb területei a hormonkezelés és az immunterápia.

A korai emlőrák elsődleges terápiája legtöbbször műtéti. A tumort eltávolítják az azonos oldali nyirokcsomókkal együtt. Ha az ún. őrszem nyirokcsomóban (amely a daganatból elsőként vezeti el a nyirok váladékot) daganatos sejtek vannak, eltávolítják a hónaljban lévő nyirokcsomókat is.

Hónalji nyirokcsomó-pozitivitás esetén kemoterápiát szokás alkalmazni. Számos lehetőség áll rendelkezésre, több kemoterápiás gyógyszer önmagában vagy kombinációban adható. A megfelelő szer kiválasztása hosszas folyamat, mindig a daganat sejttípusának és a betegség stádiumának megfelelőt szokás alkalmazni.

A mellrák kezelése igen összetett feladat. A sugárkezelés, az eltávolítás és a kemoterápia mellett különböző kiegészítő módszerek is szükségessé válhatnak.

Áttétek

Az emlőrák távoli áttéteket leggyakrabban a csontrendszerbe ad. Vénásan vagy szájon adható gyógyszerek adhatók csontáttétek kezelésére. Lehetőség van más szervekben lévő áttétek műtéti eltávolítására vagy azok szelektív kemoterápiás kezelésére is.

A feladat különböző szakterületek együttműködését igényli, ez a tapasztalattal rendelkező onkológiai központokban valósul meg.

| emlőrák, mellrák
2017-06-07 14:45:45
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop