Az emlőrák tünetei

A csomó nélküli emlőfájdalom általában nem a mellrák jele, jóllehet a mellrákos nők körülbelül 10 százalékának csomó nélküli fájdalma van.

emlőrák, mellrák, tünetek | InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.

A mellrákos nők eleinte legtöbbször tünetmentesek. Az első tünet gyakrabban egy csomó megjelenése, melynek tapintata rendszerint jól megkülönböztethető a környező szövetekétől. A mellrákos esetek több mint 80 százalékában a beteg maga fedezi fel a csomót.  

A mell apró, szétszórt csomócskáit, különösen a külső-felső területben, rendszerint nem rák okozza. A tömöttebb tapintatú, jól elkülönülő és csak az egyik mellben érezhető csomó rákos eredetű lehet.

Korai stádiumban a csomót ujjal mozgatva szabadon arrébb tolhatjuk a bőr alatt. Előrehaladottabb stádiumokban a csomó rendszerint hozzánő a felette elhelyezkedő bőrhöz vagy a mellkasfalhoz. Ilyen esetekben a csomó nem, vagy csak a csomót fedő bőrrel együtt mozdítható.

Előrehaladott rákban göröngyös egyenetlenség vagy fájdalmas fekély alakulhat ki a bőrön. Néha a csomó feletti bőr gödröcskés, cserzett bőr jellegű és a színt leszámítva a narancs héjához hasonlít.

Gyulladásos emlőrákban, amely rendkívül súlyos, de nem gyakori kórkép, a mell olyan, mintha begyulladt volna; meleg, piros és duzzadt. A mellben ilyenkor gyakran nem tapintunk csomót.

 

| emlőrák, mellrák, tünetek
2019-11-25 19:35:40
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop